latinica  ћирилица
28/04/2022 |  12:26 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Којић изразио незадовољство пресудом Махмуљину

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изразио је незадовољство данашњом пресудом некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за ратне злочине над Србима на подручју Возуће и Завидовића, истичући да казна није адекватна почињеном кривичном дјелу.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Не можемо бити задовољни казном за Махмуљина од осам година затвора, имајући у виду обим и размјер злочина који су тамо почињени - изјавио је Којић Срни и напоменуо да је чак и Хашки трибунал у ранијим пресудама Расиму Делићу констатовао да су тамо почињени распрострањени садистички злочини.

Којић истиче да овако блага казна Махмуљину не може бити вид сатисфакције за жртве и породице српских жртава.

- У случају Махмуљина, имамо директну командну одговорност, гдје се досуди казна затвора до осам година и она не може бити вид сатисфакције за жртве и породице српских жртава, имајући у виду чињеницу да висина казне није адекватна обиму и карактеру почињениог кривичног дјела - истакао је Којић и напоменуо да о бестијалности злочина свједочи и добро позната чињеница да су на овом подрчју одсијецане српске главе.

Којић је рекао да има директних извршилаца ових злочина и других лица која нису искористила механизме спречавања кривичног дјела, али нису били обухваћени оптужницом.

- Бојим се да не постоји пракса да и та лица буду оптужена - каже Којић.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Сакиба Махмуљина на осам година затвора за ратне злочине почињене над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.