latinica  ћирилица
28/04/2022 |  17:26 ⇒ 29/04/2022 | 10:47 | Аутор: РТРС

Додик демантовао Донфридову: Руководство Српске не руши БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да није тачна тврдња помоћника државног секретара САД у Канцеларији за Европу и Евроазију Карен Донфрид да руководство Репубике Српске жели да сруши БиХ, нагласивши да се оно залаже за поштивање Устава БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Тврдити да руководство Републике Српске жели да сруши БиХ једнако није тачно као што је истина да сам и на састанку са Донфридовом, а и касније у јавности говорио да Република Српска поштује територијални интегритет и међународни суверенитет БиХ, али и Устав БиХ према којем је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Република Српска има право да добије сва своја овлаштења која јој припадају Уставом и све оно што је учињено у међувремену мимо Устава мора да буде ствар дискусија међу нама, о чему се и Донфридова сложила - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је у видео објави на Твитеру рекао да му је жао што је дошло до различите интерпретације састанка којем је присуствовао заједно са Донфридовом.

Он је навео да је јасно речено да Република Српска нема ниједан план, нити један документ који би потврдио тврдње Донфридове које је очигледно покупила у политичком Сарајеву и добила од својих сарадника који већ дуго година раде у БиХ против интереса Републике Српске.

- Разговор који смо водили није могао да буде основ за закључивање које је она касније изнијела у јавности и мислим да су пуни спекулација, да нису тачни. Забрињавајуће је да је неко са тако високог политичког нивоа спреман да интерпретира састанак на начин како се он није десио и да морам да реагујем са тврдњом да то није истина - истакао је Додик.