latinica  ћирилица
29/04/2022 |  18:50 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Завршен попис оштећених објеката у земљотресу у Херцеговини (ВИДЕО)

Завршен је попис објеката оштећених прије осам дана, у земљотресу у Херцеговини, а евидентирано је укупно 416 пријава, 229 у Љубињу и 187 у Берковићима.
Процјена штете - Фото: РТРС
Процјена штетеФото: РТРС

Наредне седмице, уз помоћ стручњака из Републичке дирекције за обнову и изградњу, биће процјењена оштећења на јавним и стамбеним објектима.

Зелено свјетло тим Републичке дирекције за обнову и изградњу, није дао у Љубињу једном објекту са три стана, старој згради општине, гдје је смјештено пет локалних и републичких институција и предузећа и садашњем сједишту локалне администрације.

У згради средње и основне школе, Дому здравља и Дјечијем вртићу рад се може наставити. Од јуче је затворен простор једине банке, која је радила у Љубињу.

- Тај објекат је био у згради општине, мислили смо да није оштећен, комисија из Дирекције је процијенила да није безбједан, сада смо у додатном проблему, привредници ће морати полагати новац у Требињу - рекао је начелник општине Љубиње Стево Драпић.

Одлуком Владе Српске, локална администрација може да пресели у локални хотел. Шалтер за услуге грађанима остаће у неоштећеном дијелу општинске зграде. Седам јавних и 180 објеката у приватном власништву, оштећено је у Берковићима. Пет објеката основних и средње школе и зграде Библиотеке и Поште, могу наставити рад.

- Када је у питању зграда гдје су били смјештени Црвени крст и Републичка геодетска управа, према процјени тима Републичке дирекције, јесте да је тај објекат небезбједан, морамо је иселити - додао је начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић.

Која ће нова адреса бити, за сада није познато. Абрамовић је рекао да, према слободној процјени, штета износи више стотина хиљада марака. Помоћ је стигла од Града Источно Сарајево, а очекује новчану подршку и од Града Бањалуке.

- Наш буџет је мали, не постоји новац за такво нешто, имамо ситна интервентна средства, ми ћемо се потрудити да ребалансом обезбједимо значајнији износ, то неће бити ни изблиза колико је потребно - прича Абрамовић.

Први новац, у Љубиње је стигао из Костајнице. Влада је за основну и средњу школу и Дом здравља, обезбиједила по педесет хиљада марака.

- Оно што се зна, јесте да је у Љубињу вишемилионска штета, како ћемо то покривати, са колико ћемо моћи да учествујемо, са колико процената, то сад зависи од прилива који ће ићи - изјавио је Драпић.

Калкулације ће се моћи радити тек када стручни тимови за процјену штете, заврше рад. На терен крећу наредне седмице, а предводиће их стручњаци из Републичке дирекције за обнову и изградњу.