latinica  ћирилица
30/04/2022 |  12:56 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Бијељина: Три деценије од формирања Војске Републике Српске (ВИДЕО)

Свечаним дефилеом застава славних ратних јединица Војске Републике Српске кроз град данас је у Бијељини обиљежено 30 година од формирања Војске Српске.
Обиљежавање Дана ВРС У Бијељини - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана ВРС У БијељиниФото: РТРС

Дефиле је ишао од касарне "Војвода Степа Степановић" до градског трга, гдје су вијенце положили представници града Бијељина, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Борачке организације.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да су се данас поклонили ратним заставама под којима су српски борци водили тешке битке у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Војска Републике Српске је и основана зато да би бранила отаџбину и заштитила свој народ. Херојским и јуначким подвизима наши момци остали су на положају, нису устукнули и сигурно су поносни што смо данас овдје - рекао је Стевановић и додао да је из Семберије погинуло 1.050 бораца, чије су фотографије изложене у Спомен-соби у Бијељини.

Пуковник Дарко Бијелић, замјеник команданта Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука рекао је да овај пук баштини традицију Војске Републике Српске.

- Поносно смо носили заставе ратних јединица - семберских, мајевичких, посавских бригада, Мјешовитог артиљеријског пука и свих славних јединица Војске Републике Српске. До 12. маја, када предвиђамо централно обиљежавање Дана Војске Републике Српске у Бањалуци, у касарни "Козара", овај значајан јубилеј обиљежићемо и у осталим градовима Српске - навео је Бијелић.

Он је најавио да је планирана промоцију књиге о Војсци Републике Српске и свечана академија која ће бити одржана уочи 12. маја у Банском двору у Бањалуци.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је висока цијена плаћена за слободну Републику Српску, те да је обавеза свих системска борба за бољи положај борачких категорија.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су хор "Србадија" и глумци Градског позоришта, а обиљежавању су, између осталих, присуствовали министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, народни посланик Драган Кнежевић, представници јавног живота и многобројни грађани.