latinica  ћирилица
30/04/2022 |  13:28 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Вучић честитао на успјешној вјежби и најавио јачање авијације

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на Војску Србије и честитао јој на успјешно изведеној вјежби "Штит 2022", те најавио да ће у наредном периоду знатно бити ојачана ловачка бомбардерска авијација.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/)

Вулић је рекао новинарима да ће бити потребна додатна улагања и најавио да ће ускоро бити донесене одлуке о том питању.

- Србија је неутрална земља и мора да проналази рјешења како да сачува своје небо и своју земљу - рекао је Вучић, који је данас на аеродрому у Батајници присуствовао приказу способности Војске Србије.

Предсједник Србије је рекао да Србија размишља о набавци кинеског Л-15 - суперсоничног двомоторног млазног школско-борбеног авиона.

- Сада можемо да нишанимо 90 циљева истовремено - каже Вучић и напомиње да је потребан већи број пилота.

Он је истакао да ће Србија наставити да јача Ратно ваздухопловство и Противваздушну одбрану.

- Дуже вријеме смо у преговорима за куповину 12 рафала, најкасније почетком сљедеће године ћемо бити спремни да уговоримо куповину шест или 12 нових рафала. Очекујем преговоре са британском страном о куповини тајфуна. Купили смо онолико колико је потребно, за наш новац и обезбиједили довољно да чувамо наше небо, а да истовремено јавни дуг не пређе 60 одсто - рекао је Вучић.

У данашњем приказу способности Војске Србије учествовало је више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме и 40 ваздухоплова, а премијерно је представљен и најновији кинески ракетни систем средњег домета.