latinica  ћирилица
01/05/2022 |  10:46 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Развијати у школама свијест о српском страдању

Веома је важно да се у школама развија свијест о страдању српског народа да се то никада не заборави и да се више не догоди, рекла је министар просвјете просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која је данас у Спомен-подручју "Доња Градина" отворила изложбу ученичких радова о страдању у усташком логору Јасеновац.
Тривић отворила изложбу ученичких радова о страдању у усташком логору Јасеновац - Фото: СРНА
Тривић отворила изложбу ученичких радова о страдању у усташком логору ЈасеновацФото: СРНА

- Ово показује да наши ученици имају свијест о томе колико је све то било погубно за српски народ, колико су била велика страдања, а сама експресија дјечијег поимања тог злочина види се у радовима, схваћено је на прави начин - рекла је Тривићева новинарима у Козарској Дубици.

Она је истакла значај изложбе јер су ученици основих и средњих школа дректно учествовали на ликовном и литерарном конкурсу Републичког педагошког завода и Јавне установе "Доња Градина" да би се сјетили свих невиних жртава страдалих у усташком геноциду у Другом свјетском рату.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је рекао да је на конкурс стигло неколико стотина радова и да је комисија имала велики посао.

Он је навео да се ових дана говори о страдању у усташком логору Јасеноовцу, те подсјетио да је српски народ страдао и у Јадовну, Пребиловцима, Броду на Дрини, Крагујевцу, Краљеву, на Сајмишту.

- Чини ми се да нема нигдје већег мјеста на простору у Републици Српској и Србији гдје није било сличних страдања - рекао је Дамјановић, комеје драго да се ученици све више одазивају на конкурс.

Тема конкурса била је "Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац".

Тривићева ће присуствовати парастосу и помену жртвама усташког злочина геноцида у Доњој Градини.