latinica  ћирилица
03/05/2022 |  12:14 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Кошарац: БиХ земља фалсификата

Минстар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је БиХ земља фалсификата и да је потребан опрез у вези са подизањем оптужнице за Добровољачку, с обзиром на досадашње подвале из кухиња дијела бошњачке политичке јавности и међународне заједнице.
Полагање цвијећа у Добровољачкој улици - Фото: РТРС
Полагање цвијећа у Добровољачкој улициФото: РТРС

Кошарац је изразио сумњу у епилог овог процеса, јер је до сада било да злочинци над Србима буду мало кажњени или никако.

- Свједоци смо свих ових 30 година да муслиманска политичка јавност покушава да креира само њима знану истину. Истина је сасвим другачија - рекао је Кошарац и додао да су у рату страдали једнако и Срби и Хрвати и Бошњаци.

Према његовим рјечима, Срби једино што траже је истина, а да они који су наређивали и извршавали злочине над српским народом у БиХ и одговарају.

- Ми не желимо никога да амнестирамо, само желимо једнак третман. Тужилаштво и Суд БиХ су потврдили својим дјеловањем да су једно од највећих аномалија у земљи, а њихови резултати не доприносе утврђивању истине о дешавању у БиХ у периоду од 1992.-1995. - нагласио је Кошарац.

Он је навео да је за то и овај догађај у Добровољачкој улици јер, како је рекао, 30 година чекати да одговарају они који су организовали и починили ратни злочин, приликом повлачења регуларне војске из Сарајева, говори да је БиХ земља фалсификата.

- Треба да будемо опрезни у вези сада подигнуте оптужнце, навикли смо на сарајевске подвале, поготово оне које су створене у кухињама дијела бошњачке политичке јавности и дијела међународне заједнице - рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да је српски народ у БиХ страдао, бранио слободу, своја вјековна огњишта, те додао да се не смије одустати од тога да институције раде свој посао.

- Сигуран сам да ће правда кад тад бити задовољена - рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић рекао је да се тог мајског дана 1992. године, када су сви ишечивали да ли ће успјети договор, десио стравичан ратни злочин у Добровољачкој, по свим међународним конвенцијама.

- Према свим конвенцијама, то јесте ратни злочин најгоре врсте. Погинули су млади људи и наше је право и обавеза да тај дан обиљежимо и овдје у Источном Сарајаву и на лицу мјеста, поготово они који могу да присуствују и који су најпозванији - истакао је Шаровић.

Он је навео да и 30 година након тог страчног злочина, нико није процесуиран, осуђен, те додао да постоји мало свјетло и трачак наде да ће починиоци злочина у Добровољачкој улици да одговарају, јер има неких помака и у Тужилаштву БиХ.

- Увјерен сам да ће се то десити кад тад - поручио је Шаровић, те изразио наду да ће правда устрајати и да ће то бити једна мала сатисфакција породицама настрадалих.