latinica  ћирилица
03/05/2022 |  13:02 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Апел породица убијених војника ЈНА да буду кажњени починиоци злочина

Породице убијених војника у Сарајеву, приликом повлачења ЈНА прије 30 година, апеловале су да надлежне институције у БиХ коначно казне починиоце овог злочина.
Паљење свијећа у Добровољачкој улици - Фото: РТРС
Паљење свијећа у Добровољачкој улициФото: РТРС

Невенка Поповић Шевић, сестра деветнаестогодишњег војника ЈНА Бранка Поповића, који је погинуо 2. маја 1992. године на Скендерији, упитала је надлежне у БиХ, политичаре и органе правосудних институција, за које је навела да треба да преузму иницијативу и одговорност, зашто је прошло 30 година, а да су остале неразријешене околности овог злочина.

- Апелујем и позивам одговорне на свим странама, да се ово коначно ријеши - истакла је Шевићева.

Шевићева, чији је брат 1992. био на одслужењу војног рока у ЈНА, рекла је новинарима у Источном Сарајеву да је требало 30 година да на видјело изађу нове чињенице, које до сада нису изнесене.

Гордана Гвозденовић, сестра убијеног поручника ЈНА Обрада Гвозденовића, рекла је да је дошла да ода пошту брату и осталим младићима који су на свиреп начин убијени у Сарајеву, а не да провоцира некога.

Припадник војне полиције ЈНА Данило Берибака, један од преживјелих из колоне која је излазила из Сарајева и нападнута у Добровољачкој улици, рекао је да је био у посади "видре", те да су приликом отварања врата два војника рањена.

- Један је подлегао. Не зна се је ли подлегао од рањавања или је мучен у болници - навео је Берибака, али је напоменуо да је медицинска сестра из болнице потврдила да је тај војник био мучен.

Он сматра да је вријеме да се нараштајима у БиХ каже истина, а не да се они лажу, осврнувши се на то да се 30 година слуша једну те иста прича, да је нападнуто Предсједништво.

- Зашто лажемо нараштаје који долазе, зашто не кажу истину? Ако се кренуло до Дома ЈНА, да се помогне људима, зашто су они убијени? Прича је да паравојне муслиманске снаге нису имали наоружања, а од чега су горјела возила, тијела припадника ЈНА угљенисана? - упитао је Берибака.

Према његовим ријечима, не може се говорити о суживоту, док год се истина не почне говорити, која једном треба да се каже.

- Питам представнике федералне Владе, припаднике "Зелених беретки", Територијалне одбране, федералне медије, колико је погинуло 3. маја њихових људи. Ниједан. Била је то класична сачекуша, у којој је страдало седам припадника ЈНА, два из Батаљона војне полиције - рекао је Берибака, те поручио да од судског процеса не очекује много.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници "Зелених беретки" и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Тужилаштво БиХ је тек недавно подигло оптужницу за злочине над припадницима ЈНА почињене у Добровољачкој улици.