latinica  ћирилица
04/05/2022 |  11:25 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Човић писао међународној заједници: "Расписивање избора пријетња миру!"

Предсједник Хватског народног сабора БиХ Драган Човић упутио је писмо међународним лидерима у којем изражава дубоку забринутост због одлуке Централне изборне комисије о расписивању Општих избора без нужне измјене Изборног закона у циљу отклањања свих утврђених дискриминација.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Забринутост је још већа ако се узме у обзир да је Уставни суд БиХ неуставне одредбе Изборног закона о избору изасланика Дома народа Парламента Федерације БиХ ставио ван правне снаге, а да преговори о измјенама Изборног закона и ограничених уставних реформи нису остварени упркос напорима хрватске стране - каже Човић.

Додаје да не постоје техничке и правне претпоставке за одржавање и имплементацију изборних резултата.

Човић је најавио да ће ХНС покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ.

- С обзиром на даљи наставак процеса укидања паритета, равноправности и конститутивности хрватскога народа, ХНС ће приступити реализацији свих закључака с ванредног засједања од 19. фебруара и покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и консоцијацијске демократије - навео је Човић.

Тиме ће се, додао је, обезбиједити потпуна уставна равноправност хрватског конститутивног народа у БиХ.

Он је навео да су Хрвати, осим што су конститутиван народ, уједно и грађани ЕУ чија се основна политичка и грађанска права системски крше већ више од двије деценије.

- Напомињемо како хрватски народ у БиХ свакодневно трпи индивидуалне и колективне нападе на свој идентитет, грађанска и политичка права, а све због бруталног кршења Устава, растуће нетрпељивости коју радикални бошњачки представници користе за остваривање политичке користи у покушају стварања бошњачке националне државе. Бојазан да би се тиме у потпуности урушили не само споразуми, већ и стабилност у овом дијелу Европе је оправдана - упозорава Човић.

Уз подсјећање да су високи представници у БиХ наметнули десетине обавезујућих амандмана на Устав ФБиХ и Изборни закон БиХ, Човић истиче да су тиме нарушили паритет Хрвата и Бошњака, посебно у Федерацији, као и суверена права Хрвата као конститутивног народа.