latinica  ћирилица
04/05/2022 |  15:47 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Грлић Радман: ЦИК неуставан, преузео улогу уставотворца и законодавца

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман оцијенио је данас у Мостару да је највећа бошњачка странка СДА показала да јој одговара статус кво и прегласавање Хрвата, као и да је Централна изборна комисија БиХ неуставна и да је преузела прерогативе уставотворца и законодавца.
Гордан Грлић Радман (фото: илустрација / EPA-EFE / RONALD WITTEK) -
Гордан Грлић Радман (фото: илустрација / EPA-EFE / RONALD WITTEK)

Грлић Радман је истакао да је веома разочаран због тога што није постигнут договор о измјенама Изборног закона БиХ, додавши да су уложили велике политичке напоре, охрабривали преговараче, али да, нажалост, Хрватска не сједи за преговарачким столом.

- Жалосни смо због чињенице да највећа бошњачка страна није показала довољно разумијевања и интереса, односно, дала је до знања да јој одговара овај статус кво, изборни инжењеринг и прегласавање хрватског народа - рекао је Грлић Радман.

Он је оцијенио да то није добро ни за кога и нагласио да ће Хрватска и даље свједочити о неравноправном положају хрватског народа.

- Без обзира на одлуку Суда БиХ, ми сматрамо да је ЦИК неуставан, незаконит, јер управо је он преузео прерогативе уставотворца, законодавца, што он не може јер је то административно тијело - навео је шеф хрватске дипломатије.

Грлић Радман је напоменуо да ће Хрватска и даље снажно подржавати питања која су од виталног интереса хрватског народа у БиХ.

- Хрватска ће бити и даље брана и штит било каквим сценаријима који долазе са стране ако имају за циљ даљу дестабилизацију, обесправљивање хрватског народа у БиХ - нагласио је Грлић Радман.

Он је поручио да Хрватска неће стајати мирно, да неће бити пасивна, али да им је за то потребно вријеме.

- Дошао сам да бих показао да сам и даље спреман пренијети поруку предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића да ћемо снажно подржавати питања која су од виталног интереса хрватског народа у БиХ - изјавио је Грлић Радман.

И предсједник Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић данас је изразио дубоку забринутост због одлуке ЦИК-а БиХ да распише опште изборе без неопходне измјене Изборног закона с циљем отклањања свих утврђених дискриминација.

Он је у писму међународним званичницима најавио да ће ХНС покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ.

ЦИК је данас одлучио да општи избори у БиХ буду одржани 2. октобра.