latinica  ћирилица
04/05/2022 |  15:52 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик: ЦИК подређен бошњачким и интересима дијела међународне заједнице (ВИДЕО)

Можемо с правом да сумњамо да је Централна изборна комисија, која је данас расписала изборе у БиХ, подређена одређеним политичким бошњачким интересима у Сарајеву и дијелом међународне заједнице која то подржава, рекао је Милорад Додик предсједник СНСД-а на конференцији за новинаре након одржаног састанка коалиционих партнера владајуће коалиције у Републици Српској у Бањалуци.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Та Централна изборна комисија очигледно покушава да буде на једној страни, а да се ви учесници политичког процеса према томе равнају онако како они очекују да се то деси - истакао је Додик.

Нагласио је да нема озбиљне земље на свијету гдје учесници политичког живота, поготово избора, не усаглашавају стандарде везано  за изборе.

Подсјећа да није било јавног конкурса, нити је било проведене комисије Представничког дома која је то требала да уради и није било законом прописане процедуре.

- Суд БиХ ће бити покриће за те незаконите очигледне одлуке, као што је то код Централне изборне комисије - рекао је Додик. 

Избори ће се провести у веома сложеним околностима, каже Додик, то су међународне околности али и околности у Босни и Херцеговини.

Подсјетио је и на недавну изјаву Бакира Изетеговића да ови избори треба да покажу да једна трећина Срба и Хрвата не може да одређује шта треба да ради "60 одсто `босанских патриота`, те истакао да је то директан удар на Дејтонски споразум, а да на то нема никакве реакције.

Подсјећамо, општи избори у БиХ биће одржани у недјељу, 2. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија БиХ.