latinica  ћирилица
04/05/2022 |  18:00 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

"Хрвати с правом незадовољни статусом у оквиру ФБиХ" (ВИДЕО)

Очигледно да су Хрвати с правом незадовољни статусом у оквиру Федерације БиХ и својом сарадњом са муслиманима који покушавају да их мајоризирају и ми /владајућа коалиција/ имамо ту врсту разумијевања - рекао је новинарима у Бањалуци српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Он је рекао да само може да наслути шта је идеја те територијалне реорганизације, али је исказао разумијевање за позицију хрватског народа.

- Мислим да су муслимани погријешили у политичком смислу што се нису договорили са Хрватима у ФБиХ да консолидују односе, то би можда довело до хомогенизације неких политичких питања, али свакако за мене је далеко вредније питање конститувности народа и оно мора да буде одржано - нагласио је Додик.

Ако су Хрвати одлучили да праве трећи ентитет, Додик каже да то није само њихова одлука већ да то подразумијева низ ствари које би морале да се догоде око устава и много чега другог, мада он нема ништа против те идеје, али да Република Српска ни у функционилном ни у територијалном ни у ком погледу не може да буде и неће да буде додирнута.

- Ако они сматрају да треба да направе неку територијалну реорганизацију да добију изборну јединицу гдје Хрвати бирају својее чланове, и то могу да подржим. Вјероватно се то креће у том погледу, али нагађам - рекао је Додик.

Он је навео да је апсолутно исправно тражити да српског, хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ бирају српски, хрватски и бошњачки народ, а не неко други.

- Ми не би пристајали на то да нам неко други бира наше чланове Предсједништва - напоменуо је Додик.