latinica  ћирилица
04/05/2022 |  18:05 ⇒ 24/05/2022 | 14:55 | Аутор: СРНА

Милановић тражи сједницу Савјета за националну безбједност због избора у БиХ

Предсједник Хрватске Зоран Милановић предложио је премијеру Андреју Пленковићу сазивање сједнице Савјета за националну безбједност због, како је навео, опасности да ће Хрвати у БиХ изгубити равноправност и уставна права, јер се избори планирају провести по постојећем "дистриминаторском" Изборном закону БиХ.
Зоран Милановић (Фото: илустрација/ EPA-EFE/SPENCER PLATT) -
Зоран Милановић (Фото: илустрација/ EPA-EFE/SPENCER PLATT)

Милановић је у допису указао да ће "постојећи Изборни закон БиХ онемогућити Хрватима легитиман избор својих представника у тијела власти“.

- Национални је интерес и обавеза Хрватске, и према Уставу и као потписнице Дејтонског споразума, заштита права Хрвата у БиХ који су уједно и хрватски држављани, а тиме и држављани ЕУ - навео је Милановић.

Он је навео да је хрватски национални интерес и очување стабилне БиХ, а одузимање права Хрватима у БиХ да сами бирају своје представнике у тијела власти недвосмислено је пријетња политичкој стабилности БиХ.

- Хрватски партнери из ЕУ и НАТО-а нису учили скоро ништа како би се промијенио Изборни закон и осигурало право Хрватима у БиХ да сами бирају своје представнике - навео је Милановић и додао да су неки од представника међународне заједнице систематски наступали са супротних позиција и оспоравали уставна права Хрвата у БиХ.

Уколико хрватски партнери не желе или не могу извршити утицај на представнике Бошњака да прихвате промјене Изборног закона, истиче Милановић, онда Хрватска мора инсистирати да високи представник наметне рјешења која ће Хрватима у БиХ гарантовати право да сами бирају своје представнике.

- Наши партнери нас својим неразумијевањем и двоструким критеријумима партнерства доводе у ситуацију да ћемо морати предузети снажније мјере у циљу заштите хрватских националних интереса будући да досадашњи дипломатски напори нису донијели никакав резултат - навео је Милановић.

Он истиче да је хрватски интерес и неопходност да се убрза пут БиХ према чланству у ЕУ, поготово уколико ће Унија због новонастале ситуације у Европи убрзаним поступком осигурати статус кандидата за Украјину.

- Хрватска не може прихватити убрзано давање статуса кандидата Украјини уколико се исти статус не да и БиХ што би свакако стабилизовало не само ситуацију у тој држави, него и у цијелој југоисточној Европи што је, надам се, свима у циљу - навео је Милановић.