latinica  ћирилица
04/05/2022 |  18:47 | Аутор: СРНА

Додик: Арнаутовић заслужује да буде смијењен

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић заслужује да буде смијењен због хушачке изјаве да је неприхватљиво да се на изборима бира на основу етницитета и ентитета, то је на фону рушења уставног поретка, изјавио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да је то деструктивно за изборни процес, да је та изјава на фону декларације СДА која каже да неће бити енитета него само јединствена БиХ.

- Неће бити никакве, ако буду инсистирали на томе, она већ не функционише - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је то антидејтонска, антиуставна изјава Арнаутовића, да је то оно што говоре Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, да се тиме говори да је ЦИК муслиманска.

- Зато се Хрвати буне, зато ми нећемо да прелазимо преко тих ствари - истакао је Додик.

Он је указао на потребу да се проводе закон и Устав, јер тамо се каже да члана Предсједништва бира Републике Српска.

- Шта мене брига шта мисли ЦИК, посланици за Представнички дом бирају се у Републици Српској. Има да буду изабрани тако - нагласио је Додик.

Према оваквим изјавама, сматра, очигледно ће се убрзати ток нестанка БиХ.

- Јавно протестујем против тога, то је неодговорна изјава, то је хушкачка изјава, антиуставна, антидејтонска - рекао је Додик.

Српски чланови ЦИК-а БиХ, истакао је Додик, нажалост су дио тога, те не зна, додаје, како ће се послије мандата вратити у своје средине.

Према његовим ријечима, не реаговати на такву врсту приче значи да прихватате да се обезбиједи доминација.

- Имамо с друге стране људе који кроз изборни процес хоће да сруше Устав, ова изјава је то. Заслужује да буде смијењен, директно непоштивање закона и Устава. То ћемо и тражити - навео је Додик.

Он је поновио да су у веома сложеним и комплексним околностима расписани општи избори, али да је веома важно држати се процедура и рокова како би се избјегле додатне конфузије о свим питањима.

Додик је напоменуо да се чека одлука о финансирању избора, те подсјетио да БиХ нема усвојен буџет за ову годину, па се нису могла ни планирати средства.

- Да ли ће се наћи неке ванредне ставке које је могуће користити, видјећемо - рекао је Додик.