latinica  ћирилица
05/05/2022 |  16:15 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Кошарац: Могућ извоз говеђег и свињског меса у земље ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да ће тим Европске комисије крајем маја у БиХ извршити надзор у другом степену у оквиру процедуре одобравања извоза црвеног меса у земље ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Вјерујем да ћемо на темељу евентуалних примједби у неком краћем року савладати све те потешкоће у погледу производње, прераде, лабораторије и контроле да би што прије омогућили извоз црвено меса – говеђег и свињског - у ЕУ - рекао је Кошарац данас новинарима у Новој Тополи.

Он је истакао да је, по преузимању мандата у ресорном министарству, уз консултације са предсједавајућим у Савјету министара Зораном Тегелтијом и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, политика била таква да се отворе нова тржишта.

- Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, у координацији са Канцеларијом за ветеринарство, то питање је отворило и упитнике доставило надлежним тијелима Европске комисије. Попунили смо у првом степену упитник - истакао је Кошарац.

Он је рекао да је прије преузимања мандата затекао парадоксалну ситуацију у ресорном министарсту, које у претходна два мандата није било покривено активностима у вези са извозом црвеног меса у земље ЕУ.

- То је потпуно несхватљиво, а при томе смо објеручке прихватали све што долази из ЕУ. Мислим да је била логична ситуација да се боримо да нашим пољопривредницима, који имају могућност да увезу живу стоку из ЕУ, омогућимо извоз црвеног меса у земље ЕУ - појаснио је Кошарац.

Кошарац је рекао да је у погледу извоза црвеног меса из БиХ важно задржати тржиште земаља ЦЕФТЕ и отворити питање уговора о слободној трговини са Евроазијском унијом.

- Отворили смо усаглашавање ветеринарских сертификата и са другим земљама. Недавно смо обавијештени да је Израел прихватио наш први упитник и очекујемо да ћемо идуће седмице добити одговор из другог степена према Израелу - рекао је Кошарац.

Он је истакао да за извоз црвеног меса постоји и тржиште Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Малезије.

- Потребно је да се ми адаптирамо да бисмо помогли људима који се баве реалним сектором и у прерађивачком сектору да би се позиционирали на свим другим тржиштима - закључио је Кошарац.