latinica  ћирилица
05/05/2022 |  17:35 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Шта крије Шаровић од ЦИК-а? Шест некретнина у Београду нема у имовинском картону (ВИДЕО)

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а и његова супруга у Београду посједују шест некретнина које нису пријављене Централној изборној комисији. До ових података дошли су у Центру за истраживачко новинарство. Два стана, кућа и три парцеле - имовина је коју Шаровић није, а дужан је као функционер приказати у свом имовинском картону. На питања новинара ЦИН-а, о овој теме није имао коментар. Све је порицао. Није се јављао ни на наше позиве.
Некретнине Шаровића у Београду - Фото: РТРС
Некретнине Шаровића у БеоградуФото: РТРС

Међу непријављеним некретнинама у Србији, према писању Центра за истраживачко новинарство, Мирко Шаровић и његова супруга Стојанка посједују и стан у београдском насељу Дедиње. Око 40 квадрата стамбеног простора, према тврдњама супруге предсједника СДС-а, већим дијелом поклон је Мирковог стрица, који живи у Јужној Африци. Цијена квадрата на тој локацији најмање је 3800 марака. Шаровић, иако је сувласник тог стана о томе са новинарком ЦИН-а није хтио разговарати.

- Упорно је негирао да има било шта од некретнина. Када сам га питала да ли је можда имао раније, ако већ тренутно нема, можда је постојала могућност да је продао у међувремену, ни ту није хтио да одговори, већ је рекао можда је имао, можда није имао. Што се тиче некретнина његове супруге, рекао је да не жели да говори у њено име - каже Милена Митровић, новинарка ЦИН-а.

У разговору са новинарком ЦИН-а, Стојанка Шаровић потврдила је да ово није била прва некретнина, коју су Шаровићи купили у главном граду Србије. Кућа у београдском насељу Звездара изграђена је 1998. године. Шаровићева супруга каже да ју је изградила са братом. Након тога власништво је прешло на њу,а овај стамбени објекат и три земљишне парцеле је продала, али због наводних процедура то се још води на њој. Од тог новца како за ЦИН тврди купљен је стан од 94 квадрата на Врачару. За оне који иоле познају Београд, то је 150 метара од највеће православне грађевине у Србији, Храма Светог Саве. Иначе, цијена квадрата у овом елитном београдском насељу је око 4000 марака.

- Знамо да су стан на Дедињу купили 2006. године, како стоји у земљишним књигама. Ове остале како је рекла госпођа Стојанка стицали су од 1997 до 2008. године - каже Митровићева.

Било да је власник, сувласник или је имовина на супружнику сваки функционер има законску обавезу да те непокретности прикаже у имовинском картону. То Мирко Шаровић није учинио, а имао је прилику од 2002.

- Господин Шаровић то је имао прилику да уради 2002. као члан Предсјдништва, 2012., 2015. када је био државни министар, и 2018. када је изабран за посланика и ниједном то није урадио - додала је Милена Митровић.

Према писању ЦИН-а први човјек опозиционог СДС-а у имовинском картону, предатом прије три године, такође није пријавио ни кућу коју има његова супруга у Источном Сарајеву. Навео је само да посједује половину куће у овом граду и рачун у двије банке на којем је 78 000 марака.