latinica  ћирилица
06/05/2022 |  07:47 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Српска једина у БиХ предала Извјештај Савјету безбједности (ВИДЕО)

Влада Републике Српске упутила је Савјету безбједности Уједињених нација потпуно истинит, аргументован извјештај о томе ко и на који начин крши Дејтонски споразум, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић у Јутарњем програму наше телавизије.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Савјету безбједности Уједињених нација стигао је само Извјештај Владе Републике Српске, то је оно што је истина и чињеница - поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска у БиХ једина која се залаже за досљедно поштовање Дејтонског споразума и уставног поретка у БиХ.

- Кристијан Шмит није упутио Савјету безбједности срамни србомрзачки памфлет јер га Савјет безбједности није признао као високог представника - навео је Ковачевић и додао да је циљ цијеле приче да се подрже бошњачке политичке снаге у, како је рекао, вјештачкој, лажној, антидејтонској централизацији БиХ.

Он је нагласио да Шмит, који покушава да се представи као високи представник међународне заједнице у БиХ, није упутио извјештај Савјету безбједности, јер га не може ни упутити с обзиром на чињеницу да га Савјет безбједности не препознаје, него га је упутио генералном секретару који је он прослиједио Савјету безбједности.

- У Анексу 10 Дејтонског мировног споразума наведено је - да би неко био високи представник мора да постоји договор страна потписница Анекса 10, а тог споразума није било, и мора да постоји релевантна резолуција Савјета безбједности УН која би требала да потврди тај споразум, а таквог става Савјета безбједности о Кристијану Шмиту нема. Било га је за све иједног високог представника раније. Овога пута је таква резолуција изостала - рекао је Ковачевић.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ навео је да се у Шмитовом извјештају помиње и неколико реченица о Хрватима, за које је наведено да желе да остваре ратни циљ, да желе да имају трећи ентитет.

- А никада се не помиње да све оно што Бошњаци константно раде и њихови политички представници заснива се на томе да остваре свој ратни циљ, а то је такозвана република БиХ у којој има мјеста само за њих, у којој нема мјеста за Србе, у којој нема мјеста за Хрвате, у којој нема мјеста за Републику Српску и њене грађане - истакао је Ковачевић.

Подсјећамо, о БиХ ће 11. маја, поново бити расправљано у Савјету безбједности.

Иако нема сагласност ове међународне институције, Кристијан Шмит је припремио извјешатај о БиХ, који ће представити.