latinica  ћирилица
06/05/2022 |  09:00 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Чврста обећања 14 земаља за повлачење признања самопроглашеног Косова

Србија има чврста обећања 14 земаља, које су спремне да повуку своје одлуке о признавању самопроглашеног Косова, пишу Вечерње новости.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Уколико Приштина званично поднесе кандидатуру за пријем у Савјет Европе и Партнерство за мир, које је предворје НАТО-а, Србија ће одговорити кампањом отпризнавања, наводи београдски лист.

Лист наводи да најава премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, након састанкау Берлину са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, о подношењу кандидатуре за чланство Приштине у у међународним оргнаизацијама, представља грубо кршење Вашингтонског споразума.

То, како се наводи у тексту, отвара могућност Србији да одступи од договора постигнутог з вријеме мандата америчког предсједника Доналда Трампа.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић каже за Новости да ово није само Куртијев иступ, већ је ријеч о синхронизованој операцији са Западом, у коју је Шолц и те како упућен.

"Ово је настојање да се потврди `косовска државност` и да се укључи у међународне организације које контролише Запад", рекао је Миливојевић, додајући да у том случају Србија има "одријешне руке".