latinica  ћирилица
07/05/2022 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Деђански: Лажни високи представник даје лажне извјештаје

Политички аналитичар из Београда Стевица Деђански рекао је Срни да извјештај Кристијана Шмита о стању у БиХ, у којем се Срби и Хрвати оптужују за дестабилизацију БиХ и подривање Дејтона, није ништа неочекивано јер "лажни високи представник даје лажне извештаје".
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- Он има своју агенду, а то је да се изврши најстрашнији притисак на Републику Српску и, прије свега, на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, у некој могућности да, ако успије да га замијене, дођу неки који ће бити послушници - оцијенио је Деђански.

Он сматра да онима који стоје иза Шмита, не иде у прилог то што се "коначно, после 20 година" побунила и хрватска заједница у БиХ, али и Хрватска.

- Предсједник Хрватске Зоран Милановић је врло жестоко кренуо у кампању што изазива потресе и западна међународна заједница је сада мало изгубила фокус. Имали су проблем, како су они то видјели, само са Србима, а сада имају проблем и са Хрватима и нико не жели да дозволи више да лидер СДА Бакир Изетбеговић влада онако како он жели - указује Деђански.

Он истиче да Изетбеговић није битна политичка личност, али да очигледно има подршку САД, Велике Британије и Њемачке и да ради на томе да сузбије дјеловање било кога другог у БиХ.

- Оно што је добро за Србе, јесте то што коначно наступамо, због заједничких интереса, заједно са Хрватима. И мислим да им овај пут неће баш тако лако проћи та прича са окупацијом и хрватског дијела БиХ од муслимана и да им они бирају представника - каже Деђански.

Он истиче да Срби треба да наставе да држе своју позицију, бранећи међународно право, које се у БиХ заснива на Дејтонском споразуму.

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје као високог представника, навео је у извјештају о стању у БиХ, који ће се наћи пред Савјетом безбједности УН, да законима које усвајају власти у Републици Српској поткопавају мир и стабилност.

Шмит је навео и да су неприхватљиве изјаве из ХДЗ-а БиХ о територијалној реорганизацији и оцијенио да се тиме алудира на "сабласт" трећег ентитета, те да је таква реторика дестабилизујућа.

Савјет безбједности УН разматраће на сједници 11. маја ситуацију у БиХ.