latinica  ћирилица
07/05/2022 |  17:40 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

30 година од оснивања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука обиљежено је у Приједору. Поручено је да не смијемо заборавити оне који су најзаслужнији за стварање Републике Српске.
Обиљежавање Дана Војске Републике Српске у Приједору - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана Војске Републике Српске у ПриједоруФото: СРНА

Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ, баштини традицију Војске Републике Српске. На достојанствен начин, са заставама јединица под којима су њени припадници стварали и бранили Српску, одата је почаст свим страдалим. Млади нараштаји могу да се поносе прецима коју су бранили и одбранили Републику, поручено је са обиљежавања.

- Ми старији који смо ратовали ове заставе полако предајемо њима на чување, с тим да су ово ратне заставе, данас су то заставе мира, које они треба да чувају. Наравно, треба да се окрену будућности, да своју енергију и младост усмјере на учење - каже бригадир Милорад Краишмовић, командант Трећег пјешадијског Република Српска пука.  

Бројне делегације положиле су вијенце на централно спомен – обиљежје "За крст часни", а у спомен – соби прислужене су свијеће у знак сјећања на погинуле борце 43. приједорске моторизоване бригаде и 5. козарске бригаде. Њих 656 положило је живот у темеље Републике Српске.

- Војска Републике Српске је успјела да спаси народ, да створи Републику Српску и да је преда у руке политичарима који до сада одолијевају свим притисцима и чувају Републику Српску - нагласио је Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације Приједор.

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске у Приједору

 

Слободан Јавор, градоначелник Приједора, каже да су управо они најзаслужнији за слободу коју данас уживамо.

- То је оно што морају све младе генерације да знају да је Војска Републике Српске била та која је била уз свој народ и бранила наша огњишта кад је то било најпотребније - рекао је Јавор. 

Обиљежавању Дана Војске Републике Српске присуствовали су бројни грађани Приједора, а приређен је и културно – умјетнички програм.

Повезане вијести:

У Приједору одржана свечана академија