latinica  ћирилица
08/05/2022 |  14:06 | Аутор: СРНА

Ђокић: Политички проблем у ФБиХ- узрок нестабилности у БиХ

Предсједник СП-а Петар Ђокић поручио је да је Кристијан Шмит грађанин Њемачке који борави у БиХ и да је његов став у извјештају Савјету безбједности УН апсолутно погрешан и нетачан, те нагласио да је узрок нестабилности у БиХ политички проблем у Федерацији БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је новинарима у Добоју изјавио да је Шмита у БиХ послала његова држава да покуша нешто урадити, али да није добио верификацију Савјета безбједности УН, односно није изабран по процедури, те га, стога, Република Српска не прихвата као легалног и легитимног високог представника међународне заједнице.

Он је указао да Шмит не говори о томе да је криза у БиХ отворена, да је добила димензију сложених, нарушених односа између три конститутивна народа и два ентитета, да поремећаји у ФБиХ трају већ осму годину.

Да је којим случајем такво стање у Републици Српској, каже Ђокић, о томе би се "звонило на све стране".

Он истиче да је ФБиХ у дубоком политичком проблему јер је ентитетској Влади мандат истекао прије четири године и није легитимна, као ни по кантонима и већини институција у том ентитету.

- Имају ли Срби икакве кривице за то? Немају, ни најмање - констатовао је Ђокић.

Он сматра да се о томе треба причати, али да странци више воле негативно говорити о српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који насупрот томе даје допринос смирењу ситуације и дијалогу.

Ђокић је указао да међународна заједница, изузев бирократских и формаланих састанака у Сарајеву без озбиљних закључака и дискусија, нема намјеру да се озбиљно посвети рјешавању тренутне ситуације.

Он каже да као спољно–трговинског партнера поштује Њемачку, као и друге земље, те да сматра да је далеко мудрије да се оне окрену заједничком дијалогу, да се превазиђу проблеми у БиХ и да се избјегне могућност да се пожар у Европи који се дешава на релацији Русија–Украјина не пребаци на на подручје Балкана.

- И зато је предсједник Србије Александар Вучић заговорник идеје успостављања што бољих односа у региону и иницијативе "Отворени Балкан". И умјесто да се таквим темама посветимо, ми се бавимо тиме шта је Шмит тамо говорио као нелагално изабрани високи представник - каже Ђокић.

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје као високог представника, навео је у извјештају о стању у БиХ који је упутио Савјету безбједности УН, да законима које усвајају власти у Републици Српској поткопавају мир и стабилност.

Шмит је навео и да су неприхватљиве изјаве из ХДЗ-а БиХ о територијалној реорганизацији и оцијенио да се тиме алудира на "сабласт" трећег ентитета, те да је таква реторика дестабилизујућа.

Савјет безбједности УН разматраће на сједници 11. маја ситуацију у БиХ.