latinica  ћирилица
08/05/2022 |  19:37 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Арнаутовић: ЦИК би могао одбити овјеру учешћа Додика и Човића на изборима (ВИДЕО)

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић запријетио је да ће Комисија одбити овјеру учешћа Милорада Додика и Драгана Човића на изборима, ако Кристијан Шмит каже да крше Дејтон и Устав.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Шмит је најавио да ће 11. маја пред Савјетом безбједности Уједињених нација поднијети Извјештај о ситуацији у БиХ.

Ипак, очекује се да ће га Русија и Кина онемогућити, док ће по угледу на ранију праксу Извјештај Владе Републике Српске представити руски амбасдадор у Уједињеним нацијама.

Најава Арнаутовића је скандалозна кажу српски званичници, истовремено и очекивана јер је охрабрен изјавама међународних званичника.

Арнаутовић је оголио намјере политичког Сарајева према непослушним српским и хрватским лидерима. План је једноставан.

Након што Шмит у свом Изјештају 11. маја у УН-у, ако га у томе не спријече Русија и Кина, објелодани да Милорад Додик и Драган Човић "поткопавају" Устав и Дејтонски споразум, ЦИК БиХ има одријешене руке да им забрани учешће на предстојећим извборима.

- Ако је ово тачно да у његовом Извјештају, који ће поднијети 11. маја, да он именом и презименом тврди, оптужује да се неко понаша антидејтонски, то је довољно за дјеловање. Потребно је да главни тумач Дејтонског споразума каже да се тај и тај предсједник странке понаша антидејтонски, супротно потписаној изјави да ће поштивати Општи мировни спопразум у БиХ. То је довољно да ми ставимо на дневни ред - изјавио је Арнаутовић.

Дакле, Арнаутовић само чека да Шмит на Ист риверу изговори Додиково и Човићево име, очекивано у негативном конкетску, да би сазвао сједницу ЦИК-а и затражио да им буде забрањено учешће на изборима.

Не треба гајити илузију да му тренутни сазив Комисије, чију законитост осправају управо СНСД и ХДЗ БиХ, неће дати подршку.

- Арнаутовић и Шантић су блиски СДА, у тај састав су се очито добро уклопили кадрови СДС-а, ПДП и Жељка Комшића. Очито да покушавају да свим механизмима и маневрима утичу на резултате избора па им падају на памет такве, неприхватљиве и на ничему утемељене идеје уклањања политичких актера из изборног процеса - изјавила је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Арнаутовић се позива на члан 1 тачку 13 Изборног закона БиХ којим је предвиђено да предсједник странке, коалиције или независни кандидат током пријаве за учешће на изборима, потписује изјаву да ће се придржавати Општег мировног споразума за мир у БиХ.

- Ако већ помињу антидејтонско дјеловање било би занимљиво да на тапет ставе СДА јер та странка у својим програмским документима директно наводи да се залаже за другу организацију БиХ која није дејтонска. То је примјер антидејтонског дјеловања - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Но, међународни званичници су "слијепи и глуви" за изјаве о оружју за не дај Боже, одбрани БиХ пуним џамијама и тако даље.

За њих то није антидејтонско дјеловање, али јесте када руководство Српске враћа у Дејтону добијене надлежности или када Хрвати траже да бирају своје представнике у Предсједништву и домовима народа.

- Ради се о једној бахатости и осионости, све ономе чему свједочимо у иступима званичника СДА и других бошњачких политичара. Заправо, увјерени су како треба провести све оно што је написано у Декларацији СДА што је плагијат Исламске декларације, а то је стварање мини бошњачке државе. Ту се и Арнаутовић уклопио у матрицу испуњавања жеља политичког Сарајева - рекао је новинар и политички аналитичар из Мостара Зоран Крешић.

Симбиозу и потпуно ослањање на ОХР потврђује и Арнаутовићев захтјев да Шмит наметне одлуку којом ће приморати Савјет министара да обезбиједи новац за изборе, ако то сами не ураде.