latinica  ћирилица
09/05/2022 |  10:34 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежен Дан побједе над фашизмом (ФОТО/ВИДЕО)

Маршом "Бесмртног пука" у Бањалуци је обиљежен 9. маја - Дана побједе над фашизмом.
Марш "Бесмртног пука" - Фото: РТРС
Марш "Бесмртног пука"Фото: РТРС

На Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци положени су вијенци за хероје који су животе дали за сламање фашизма у Другом свјетском рату.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Вијенце су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине, Владе, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Фото: РТРС

На споменик су вијенце положили и представници Републике Српске у институцијама БиХ, СУБНОР-а, Генералног конзулата Србије у Бањалуци, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, потомци погинулих бораца, те делегација града Бањалука.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов положио је вијенац на спомен-бисту совјетском војсковођи маршалу Георгију Констатниновичу Жукову у Бањалуци.

Фото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да Република Српска има, слави и обиљежава два дана побједе, а то су 9. мај и 9. јануар.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је обиљежавање важно за Републику Српску, јер је српски народ предводио антифашистичку борбу на простору бивше Југославије. 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су Срби увијек били слободарски и народ мира и да ће тако бити и у будућности.

Дан побједе над фашизмом је дан велике радости и поноса и дан солидарности руског и српског народа и свих антифашиста у БиХ, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Шетња је организована и у Требињу, гдје су учесници марша, такође, носили фотографије чланова својих породица који су погинули у борби против фашизма.

Манифестација "Бесмртни пук", поводом Дана побједе на фашизмом, и ове године биће организована у градовима Републике Српске и Србије.

Манифестација "Бесмртни пук" први пут је одржана у Русији 2014. године, ради очувања личног сјећања на страдале у Другом свјетском рату, а одржава се и у другим земљама, не само у Европи.

Америчке и британске власти, ове године, забраниле су одржавање на својој територији.