latinica  ћирилица
09/05/2022 |  21:08 ⇒ 22:51 | Аутор: СРНА

Захарова: Кијевски режим на све начине кочи преговоре

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова истакла је да Украјина и кијевски режим на све начине коче, обмањује, те измишља изговоре да се преговори са Русијом не одрже иако је Украјина та која је замолила за преговарачки процес.
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL/илустрација) -
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL/илустрација)

Захарова је за АТВ истакла да је Русија одговорила на позив кијевског режима који је формулисан управо као молба, те да је формирана и преговарачка група.

- Послата је, али узимајући у обзир да они на све начине блокирају те преговоре у стварности имамо то што имамо. Ствар је у томе да су украјинска страна и кијевски режим све ово вријеме измишљали свакакве приједлоге, како би их прекинули - рекла је Захарова.

Она је напоменула и да је то изненађење или да је могло бити изненађење само за оне који нису пратили ситуацију у току осам година, од када је Русија иницирала први пакет Минских споразума.

- Али, са сваком годином, послије тога након што је договор постигнут 2015. године, са сваком годином, нажалост, нису доприносили мирном политичком функционисању, већ обрнуто, погоршавали су ситуацију. Зашто? Зато што са своје стране кијевски режим, ни за вријеме /Петра/ Порошенка, нити /Володимира/ Зеленског, није испунио преузете обавезе - навела је Захарова.

Она је напоменула и да Русија никада није говорили да Доњецк, Луганск треба да се отцијепе, или да их не види у саставу Украјине.

- Напротив, сваки пут смо наглашавали да је то дио Украјине, да се они налазе у саставу јединствене државе, да, сви треба на једно мјесто да усмјере снагу, такво је руско виђење, оно означава синергију, уједињење напора да се приближе ставови страна и да се омогући животни процес на одређеним правним основама - рекла је Захарова.

ТРЕЋИ СВЈЕТСКИ РАТ СЕ НЕ СМИЈЕ ДОПУСТИТИ

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да се не смије допустити трећи свјетски рат, те да су са тим циљем направљене УН, али да их је посљедњих година порушио Запад на челу са САД.

Прво су, почетком 2000-тих, рекли да им више не треба Организација УН. Сјећате се изјава америчких политичара, углавном се тада радило и републиканском дијелу елите, /Џон/ Болтон је говорио о томе да је то све вишак - рекла је Захарова.

Она је истакла да је тада катастрофа избјегнута уз помоћ дипломатије, међународног права.

- Одлично се сјећам расправе: треба напасти Иран и тако даље. Али катастрофа се избјегла уз помоћ дипломатије, међународног права. Дуго су трајали преговори, били су веома тешки, успони и падови, али се дошло до договора - каже Захарова.

Она је за АТВ напоменула да се мисао да се трећи свјетски рат не смије допустити родила још за вријеме Другог свјетског рата, када није био познат његов исход.

Захарова је подсјетила да су се у том циљу прво земље ујединиле.

- То је тај тренутак када су били превазиђени супротни и различити ставови. Не зато да бисмо остали заувијек пријатељи, него зато да бисмо престали бити непријатељи. Други тренутак је да је поново изграђена мрежа међународног права и систем управе, рјешавање спорова, да се не допусти нарушавање права уз помоћ међународних организација - рекла је Захарова