latinica  ћирилица
10/05/2022 |  06:47 ⇒ 09:08 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у првој канонској посјети Требињу

Његова светост патријарх српски Порфирије боравиће данас и сутра у првој канонској посјети Требињу.
Патријарх српски Порфирије - Фото: СРНА
Патријарх српски ПорфиријеФото: СРНА

Свечани дочек Његове светости биће приређен у 19.00 часова, на углу Улица краља Петра Првог Ослободиоца и Јована Дучића, одакле ће свечана литија кренути ка Саборном храму Светог Преображења Господњег, гдје ће бити служена доксологија у част Његове светости, речено је Срни у Епархији захумско-херцеговачкој.

Потом ће у порти Саборног храма бити приређен концерт православне духовне музике у извођењу чланова Црквеног хора "Свети Василије Острошки и Тврдошки", који ове године слави 130 година од оснивања.

Уз овај хор наступиће и Српско православно црквено пјевачко друштво "Побратимство" из Фоче.

Патријарх Порфирије ће сутра у 9.00 часова у требињском храму Светог Преображења Господњег служити Свету архијерејску литургију, уз саслужење више архијереја.

Његова светост боравиће у Требињу током "Дана Светог Василија Острошког и Тврдошког", који се први пут одржавају у овом граду од 7. до 12. маја.

"Дане Светог Василија Тврдошког и Острошког" организују Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Градска управа Требиња.

Свечаности поводом празника Светог Василија Острошког и Тврдошког одржавају се у Митрополији црногорско-приморској и епархијама будимљанско-никшићкој, захумско-херцеговачкој и милешевској, које су у потпуности или дијелом биле под његовом јуриздикцијом.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи у Поповом пољу, а његове мошти налазе у манастиру Острог.