latinica  ћирилица
10/05/2022 |  08:08 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

ФЗО набавља седам лијекова за ријетка обољења (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања Републике Српске покренуо је поступак јавне набавке лијекова за ријетке болести, чиме ће овим пацијентима бити обезбијеђени поједини најновији у свијету доступни лијекови.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Захваљујући одговорној и брзој реакцији свих надлежних републичких институција обезбјеђени су услови за расписивање јавне набавке за ове лијекове.

- Фонд је јавну набавку расписао на основу потреба, који лијекови за која обољења су потребни и у којим количинама, које нам је доставио Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите - навела је портпаролка Фонда здравственог осигурања Дарија Филиповић Остојић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

У складу са тим, у отвореном поступку за ову годину набавља се седам лијекова за ријетка обољења.

- Ријеч је о лијековима за лијечење болести - цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема. Вриједност набавке је 4,5 милиона КМ без ПДВ-а - навела је Филиповић Остојић.

Подсјећамо да је ФЗО Републике Српске и до сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а убудуће, након што се реализује јавна набавка, требало би да им буду доступни у Републици Српској и најновије терапије које се користе у свијету.