latinica  ћирилица
10/05/2022 |  08:21 ⇒ 08:21 | Аутор: РТРС

Тривић: За пројекте у области културе више од милион КМ

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је буџетом за ову годину предвиђено нешто више од милион КМ за суфинансирање програма и пројеката у области културе, што је значајно повећање у односу на прошлу годину, када је за исте намјене било издвојено 650.000 КМ.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је додала да су за неке области умјетности средства увећана за више од 100 одсто.

Она је прецизирала да је само за пројекте из визуелне и мултимедијалне умјетности буџет повећан са прошлогодишњих 47.500 КМ на 120.000 КМ.

- Акценат смо ставили на визуелну умјетност и књижевно стваралаштво, јер смо установили важност директне подршке ствараоцима у овим областима кроз откуп ликовних дјела, односно књига. Био је то и њихов захтјев на прошлогодишњим тематским конференцијама које смо организовали с циљем унапређења ове двије гране умјетности - рекла је Тривићева за "Еуроблиц".

Она је навела де је јавним позивом за откуп ликовних дјела издвојено 100.000 КМ, а новина је и позив за откуп књига за шта је планирано 50.000 КМ.

Тривићева је навела и да би Приједлог закона о аудио-визуелним дјелатностима требало да буде разматран на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Њиме ће, каже она, бити обезбијеђен континуитет у финансирању филмске умјетности.

Према ријечима Тривићеве, законом је предвиђено да се средства за развој и подршку аудио-визуелним дјелатностима обезбјеђује из буџета Републике Српске у износу од 0,1 одсто пореских прихода, умањених за доприносе за социјално осигурање, што значи око два милиона КМ за филмску умјетност свеке године.