latinica  ћирилица
10/05/2022 |  10:00 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

Пакет од 26,7 милијарди евра за земље изван ЕУ

Европска инвестициона банка и Европска комисија постигле су договор о новом пакету од 26,7 милијарди евра за Украјину и остале земље изван европског блока за које се сматра да су под ризиком због Русије.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Споразум о буџетској гаранцији покрива ризик од зајмова које даје ЕИБ и омогућава финансирање пројеката којим се подржава политика ЕУ у окружењима која су описана као "високо ризична".

ЕИБ, која је позајмила Украјини близу шест милијарди евра од када је Крим припојен Русији 2014. године, саопштила је да ће нови договор омогућити градњу или обнову пруга, путева, школа, болница и фабрика за пречишћавање воде.

У саопштењу се наводи да ће земље које су покривене планом моћи да добију зајмове са дужим периодима отплате, ниским каматама и "грејс периодима" у којима враћање новца може бити обустављено, ако је то потребно.

Око двије трећине новца намијењено је Западном Балкану и "сусједним јужним и источним" регионима, што обухвата Украјину, али и бројне друге земље за које се сада сматра да су под ризиком због Русије.

- Финансијске операције које предузима ЕИБ захваљујући гаранцији од стране ЕУ биће усклађене са политиком ЕУ и специфичним политичким приоритетима у сарадњи ЕУ са партнерским земљама - наводи се у саопштењу.

Овај потез ће бити највећа договорена гаранција из плана који је покренут прошле године под називом "Европски фонд за одрживи развој плус", који је дизајниран за финансирање пројеката из области заштите животне средине и помоћи за смањење сиромаштва у земљама све до Африке.