latinica  ћирилица
10/05/2022 |  10:11 | Аутор: СРНА

Од данас закључивање уговора о куповини уџбеника на рате

У свим књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске од данас до 10. августа могу се закључити уговори о куповини уџбеника и школског прибора на четири рате, рекао је Срни портпарол Завода Дејан Керлета.
Уџбеници - Фото: РТРС
УџбенициФото: РТРС

- То су погодности које нудимо како бисмо олакшали спремање ученика за школу, јер свјесни смо издатака које родитељи издвајају за спремање школараца у септембру - од куповине уџбеника до куповине одјеће и обуће - истакао је Керлета.

Он каже да је у Заводу у току процедура одабира нових рукописа уџбеника и штампа уџбеника за наредну школску годину, док је дигитализација садржаја уџбеника у новој фази.

Говорећи о цијени уџбеника, Керлета каже да је неминовно било да дође до поскупљења обзиром на ситуацију на свјетском тржишту и имајући у виду свакодневан раст цијена енергената и репроматеријала.

- Набавна цијена репроматеријала је далеко виша него ранијих година и због тога смо били принуђени да повећамо цијене уџбеника. Сагледали смо све параметре приликом доношења одлуке и били принуђени да повећамо цијене, у просјеку, неких 30 одсто - рекао је Керлета.

Он је навео да су настојали сачувати позитивно пословање уз минимална поскупљења, те додао да ће у Српској, и након поскупљења, цијене уџбеника бити значајно ниже од цијена уџбеника у региону.

Керлета истиче да Завод од 1. јуна креће у пројекат "Поносна картица" током којег ће власницима поносних картица омогућити попуст у свим малопродајним објектима.

Он је навео да Влада Републике Српске набавља уџбенике за основну школу за ученике одређених разреда, те да имају и повећање тренда набавке уџбеника од локалних заједница.

Керлета напомиње да је једна од погодности које нуде заинтересованим синдикалним организацијама и предузећима уговор о пословно-техничкој сарадњи, којим се омогућује куповина на одгођено плаћање.