latinica  ћирилица
10/05/2022 |  11:34 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Вучић са Сарацином: Београд против наметнутих рјешења у БиХ

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас на састанку са њемачким специјалним изаслаником за западни Балкан Мануелом Сарацином да се Србија залаже за пуну и досљедну примјену Дејтонског споразума и да се противи наметнутим рјешењима која немају сагласност сва три конститутивна народа у БиХ.
Бучић са Сарацином (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Бучић са Сарацином (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

Вучић је Сарацину указао да наметнута рјешења никако не могу да воде просперитету и стабилности БиХ.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић и Сарацин сагласили су се на састанку у Београду да је разговор једини прави пут за рјешавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

- Вучић је нагласио да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног рјешења које ће омогућити трајну стабилност региона уз примјену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина, које изостаје већ више од девет година - наводи се у саопштењу прес-службе предсједника Србије.

Вучић је најавио да ће Србија још интензивније наставити да слиједи свој европски пут.

Он очекује да ће Сарацинов ангажман дати додатни замах сарадњи међу земљама западног Балкана и оцјењује да би то у значајној мјери допринијело очувању мира и стабилности у региону.

- Србија је својим озбиљним и одговорним приступом регионалној политици препозната као поуздан и одговоран партнер у региону, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима - истакао је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија се снажно ангажује у свим активностима организованим у оквиру Берлинског процеса, док иницијатива "Отворени Балкан" представља још један проактивни приступ Србије регионалном повезивању.

Он сматра да је од кључног значаја да се ти напори препознају и у самој ЕУ како би земље региона добиле подстицај и охрабрење на европском путу.

Сарацин је поручио да ће политика проширења и рад на јачању сарадње међу државама западног Балкана бити један од приоритета њемачке спољне политике у наредним годинама, нагласивши да жели да се цијела ЕУ још јаче ангажује у региону.