latinica  ћирилица
10/05/2022 |  12:22 | Аутор: СРНА

Ђурђевић: Политику оставити по страни, предузеће неће ићи у стечај

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић поручио је данас радницима Градске топлане да то предузеће неће ићи у стечај и да њихове плате нису угрожене.
Александар Ђурђевић - Фото: РТРС
Александар ЂурђевићФото: РТРС

- Долазак свих је показао да је виши интерес да се политика остави по страни и да Топлана настави да функционише. Оно што ми као човјеку смета је што се ситуација поново драматизује, да се игра са осјећањем и страхом људи зарад политичких поена и да би се правио неки ријалити - изјавио је Ђурђевић у кругу Градске топлане.

Он је подсјетио да је јутрос одржан међустраначки састанак након којег је саопштено да ће у петак, 13. маја, бити одржана ванредна сједница Скупштине града на којој одборници треба да одлуче о додјели новчане помоћи за Градску топлану, а на којем се градоначелник Љубиша Петровић није ни појавио.

Ђурђевић је напоменуо да је и о данашњем састанку у кругу Топлане информисан прво из медија, а да је позив накнадно стигао, што, сматра, није добро, него треба сјести за сто и договарати се.

- Овакав принцип разговора путем портала и саопштења неће ништа добро донијети - закључио је Ђурђевић.

Директор Градске топлане Раде Хаџи-Стевић појаснио је да је ово предузеће добављачу дужно 609.000 КМ на име закљученог судског поравнања, који треба платити до недјеље, 15. маја, а у супротном ће требати плаћати и камате.

- Сазвао сам овај састанак да би представници града лицем у лице радницима саопштили шта да очекују и да ли ће њихова радна мјеста бити очувана. Чули смо да је сједница заказана за петак и, колико сам схватио предсједника Скупштине града, одлука о помоћи Топлани биће усвојена - рекао је Хаџи-Стевић и указао да тиме неће бити ријешени сви проблеми овог предузећа, будући да имају и застарјелу мрежу.

Предсједник Синдиката у Градској топлани Саша Станишић очекује да ће градски парламент у петак усвојити одлуку о помоћи овом предузећу.

- То нам је и предсједник Скупштине града рекао и ја му вјерујем да ће нам помоћи да се ситуација ријеши у нашу корист. Ми тренутно имамо плату редовно, али наилази период у којем немамо наплату, већ егзистирамо од помоћи локалне заједнице. Највише би нам значило да се ријешимо дуга према добављачу угља и добијемо субвенције за ремонт - рекао је Станишић и указао да је цијена угља већа, а није мијењана цијена гријања.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изразио је наду да ће на предстојећој ванредној сједници Скупштине града бити усвојена одлука о помоћи Градској топлани и најавио да ће у ребалансу буџета планирати и додатна средства за ово предузеће.