latinica  ћирилица
10/05/2022 |  13:03 | Аутор: СРНА

"Без одлуке Предсједништва испоручивано скупље наоружање и муниција"

Бивши замјеник министра одбране у Савјету министара Живко Марјанац посвједочио је данас пред Судом БиХ на суђењу министру безбједности Селми Цикотићу да за анексе уговора са загребачком фирмом "Скаут" није постојала одлука Предсједништва БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На суђењу Цикотићу за злоупотребу положаја док је обављао функцију министра одбране, чиме је оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ, свједок Тужилаштва БиХ Марјанац рекао је да за спорне анексе уговора морала постојати одлука Предсједништва БиХ.

- Није ми познато да је Предсједништво БиХ донијело одлуку да се ти анекси потпишу и реализују. Анекси уговора су морали бити достављени Предсједништву, а мислим да то није учињено - рекао је Марјанац.

Он је рекао да је за спорне анексе сазнао тек током разговора са другим замјеником у овом министарству Марином Пендеш, пет-шест мјесеци након што је преузео дужност замјеника министра.

- Садржај тих анекса није ми био познат јер то није била моја надлежност - рекао је Марјанац.

Он је истакао да је за склапање и реализацију тих анекса који су сачињавани на основу уговора које су имала ентитетска министарства са "Скаутом" прије формирања заједничких Оружаних снага и Министарства одбране, а на основу споразума из Добоја - морала постојати одлука Предсједништва БиХ.

Марјанац је додао да није био консултован приликом сачињавања анекса.

Након што су му презентовани одређени документи са његовим потписом који се односе на анексе уговора, Марјанац је потврдио да су на тим документима његови потписи, истакавши да су ти документи "формално морали проћи кроз кабинете замјеника министра", али да он за то није био надлежан него је све то припремао помоћник министра за логистику.

Он је додао да су документи који су везани за анексе уговора упућивани Правобранилаштву на мишљење и да је та институција била "једна врста адвоката" у свему томе.

Бивши шеф Одсјека за правне послове у Министарству одбране у Савјету министара Ениса Чаушевић посвједочила је пред Судом БиХ да није била укључена у израду уговора ни око продаје нити око набавке средстава.

- Када је ријеч о анексима уговора са фирмом "Скаут", ништа од тога ми није било познато све док 2011. године није затражено мишљење око четвртог анекса о томе да ли се може примјењивати или не, односно док није стигло упозорење пред тужбу - рекла је Чаушевићева.

Она је навела да је Одсјек за правне послове тада дао мишљење да је уговор истекао и да Министарство одбране није имало никакву обавезу према "Скауту".

Чаушевићева је напоменула да је разговарала са колегом из Сектора са логистику који је био стручњак за наоружање и да је одржано низ састанака који се односе на тај анекс уговора.

- Он ми је рекао да се испоручивало много скупље наоружање и муниција, много вредније и скупље, као да добијаш новац за "фићу", а треба да даш мерцедес или авион - истакла је Чаушевић.

На наредном рочишту требали би бити саслушани бивши замјеник министра одбране Марина Пендеш, која данас из оправданих разлога није дошла да свједочи, Салко Полимац и Младен Маринковић.

Оптужница терети Цикотића да је, као службено лице у органима извршне власти у БиХ, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је од 2009. до 2011. године починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења.

Потписивањем нових уговора и анекса уговора, Цикотић је фирми "Скаут" обезбиједио да, умјесто једне врсте производа, буду испоручени други, новији.