latinica  ћирилица
10/05/2022 |  13:55 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Цијена рада у просвјети и култури повећана за 10 одсто

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић потписали су данас одлуку о повећању цијене рада за запослене у области образовања и културе са 100 КМ на 110 КМ.
Наталија Тривић и Драган Гњатић - Фото: РТРС
Наталија Тривић и Драган ГњатићФото: РТРС

Одлука о повећању цијене рада потписана је и између овог синдиката и Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање и информационо друштво, коју је у име министра потписала савјетник Жељка Јовичић.

Тривићева је рекла да је ово велики дан за запослене у области просвјете и културе Републике Српске, напоменувши да ће се ова одлука примијенити са обрачуном плате за мај, тако да већ почетком наредног мјесеца запослени у образовању и култури могу да очекују примања увећана за 10 одсто.

- Ово је позитиван тренд континуитета рада Владе Републике Српске у смислу повећања плата у области образовања и културе - рекла је Тривићева.

Она је рекла да је повећање од 10 одсто велики резултат и ресорних министарстава и Владе Српске у цијелости која препознаје зашто је важно у ресору образовања и културе поштовати свачији рад и радити на дигнитету запослених.

Гњатић је изразио задовољство данашњим потписивањем одлука о повећању цијене рада за 10 одсто чиме ће сви запослени у области образовања, науке и културе који се финансирају из буџета Српске, а путем Закона о платама, добити повећану мајску плату.

- Настављамо да побољашавамо материјални статус радника у области образовања, науке и културе. У наредном периоду очекујемо да буду испуњени наши захтјеви у вези са уједначавањем платних коефицијената са осталим корисницима буџета и да посебно искажемо накнаде за топли оброк и регрес на већ постојеће стање, односно на већ постојеће коефицијенте - рекао је Гњатић.

Он је истакао да синдикат има увјеравања из Владе и ресорних министарстава да ће врло интензивно радити на томе и да ће се у наредном периоду доћи до квалитетних рјешења.