latinica  ћирилица
10/05/2022 |  14:07 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Петицију против увођења санкција до сад потписало више од 250 угледних личности и 10.000 грађана

Петицију против увођења санкција Русији до сада је потписало више од 250 угледних јавних личности и више од 10.000 грађана Србије, а подршка петицији све више расте, саопштили су данас организатори, који су затражили од предсједника Србије Александра Вучића да одбаци притиске и уцјене Запада и да Влада Србија не уводи санкције Руској Федерацији.
Београд - Фото: СРНА
БеоградФото: СРНА

Међу новим потписницима су и академици Драгослав Михаиловић и Душица Лечић Тошевски, професори Бранимир Несторовић и Дарко Танасковић, музичари Павле Аксентијевић, Бора Ђорђевић и многи други, саопштила је издавачка кућа "Катана мунди", која је иницирала потписивање петиције.

Првих 170 потписника петиције представљени су јавности 18. априла.

Петицију су раније потписали академици Василије Крестић, Матија Бећковић, Славенко Терзић, професори Милош Ковић, Милош Ковачевић и бројне друге угледне личности.

Наглашено је да подршка петицији расте из дана у дан, а да потписници и даље од најзначајнијих националних институција српског народа, од свих релевантних политичких организација, као и од новоизабраних посланика у Народној скупштини Србије очекују да се јасно одреде против увођења санкција Русији.

- Тражимо од предсједника Србије Александра Вучића да одбаци притиске и уцене Запада и да Влада Србија не уводи санкције Руској Федерацији, нити да било којом појединачном одлуком угрози постојећу политичку, војну, привредну, финансијску и културну сарадњу између двије државе - наведено је у саопштењу.

Поручено је да је трајно савезништво Србије са Русијом једини гарант очувања Косова и Метохије у саставу Србије, као и дејтонске уставне позиције Републике Српске