latinica  ћирилица
10/05/2022 |  14:20 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Исплаћено 67.505 КМ за алтернативни смјештај

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за прва три мјесеца ове године 67.505 КМ за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који користе 393 породице.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Републички секретаријат за расељена лица и миграције сваке године припрема Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса којим се распоређују средства одобрена буџетом Републике Српске, како би овој најугроженијој категорији становништва обезбиједио све видове алтернативног смјештаја.

На територији Републике Српске још постоји потреба за овим смјештајем којег Секретаријат обезбјеђује расељеним лицима, повратницима и избјеглицама као прелазно рјешење до њиховог трајног стамбеног збрињавања, наводи се у саопштењу Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Из године у годину број корисника алтернативног смјештаја се смањује што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја.

Осим редовног програма средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката.

Један од најважнијих пројеката које спроводи Секретаријат је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења /ЦЕБ2/ којим је планирано да на подручју Републике Српске буду збринуте 703 породице.

Укупна вриједност овог пројекта на подручју Републике Српске износи скоро 57 милиона КМ, од којих су преко 30 милиона КМ кредитна средства Владе Републике Српске, а остатак представља доприносе локалних заједница.

Овај програм се спроводи кроз 18 потпрограма, а реализује се у Дервенти, Добоју, Требињу, Фочи, Градишци, Козарској Дубици, Приједору, Модричи, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Рудом, Вишеграду и Невесињу.