latinica  ћирилица
10/05/2022 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Узурпаторски потез Џаферовића ради промовисања унитаристичке политике СДА

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да ће обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића на сједници Савјета безбједности УН представљати најприземнији узурпаторски потез у сврху промоције унитаристичке политике СДА која је довела до кризе у БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Сви потези које је предузела група окупљена око СДА, а која је узурпирала институције, може се окарактерисати као политичка активност најприземнијег нивоа јер је неоспорна чињеница да Предсједништво БиХ није усагласило никакав став који би се у име БиХ могао презентовати на међународном плану, односно нема сагласности да се било који члан у име Предсједништва обраћа било гдје - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да је посјета предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије Њујорку мјесецима раније договорена и да Џаферовић сада на крилима тренутних дешавања у свијету покушава имплементирати искључиво своју унитаристичку политичку агенду која занемарује и Устав и реалну ситуацију на терену.

- Самим тим Џаферовићева посјета Њујорку може се окарактерисати као злонамјерна и дестабилизујућа за укупну ситуацију у БиХ - нагласила је Новаковић Бурсаћ.

Она је напоменула да Џаферовићев одлазак у Њујорк са намјером да онемогући Тегелтију да се обрати пред Савјетом безбједности УН најбоље говори о његовим намјерама и карактеру одласка у Њујорк.

- То је до те мјере бизарно и приземно понашање које одсликава карактер политике СДА, а која не преза ни од чега како би пласирали свој страначки став, став бошњачко-муслиманске политике коју тренутно представљају - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Она је навела да Тегелтијина не иде у Њујорк само због сједнице Савјета безбједности УН, него је позван и на још неке састанке те да је у склопу те посјете било прикладно да се обрати и Савјету безбједности УН.

- Овај Џаферовићев потез најбоље илуструје разлоге настанка кризе у којој се БиХ налази, као и суштинске разлоге борбе коју предводи СНСД, а која се у суштини односи на борбу за Устав и на противљење узурпацији институција и овлаштења БиХ од стране једне, бошњачко-муслиманске стране - оцијенила је Новаковић Бурсаћ.