latinica  ћирилица
10/05/2022 |  15:41 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Свети Сава - матица и тачка ослонца

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас у манастиру Милешева Свету архијерејску литургију поводом 425 година од спаљивања моштију Светог Саве, који је, како је навео у бесједи, био матица, тачка ослонца, мјесто окупљања и надахнућа многим православним Србима.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Патријарх је по завршетку литургије, коју су саслуживале владике Јоаникије, Јустин, Атанасије, Давид, Иларион, Димитрије, Исихије, Методије и Стефан, рекао да су архијереји Српске православне цркве радосни што су се данас сабрали на мјесту на којем су мошти Светог Саве лежале 360 година, преноси "Слово љубве".

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

 

- Светитељ Сава је онај који је положио темеље, изградио кућу и покрио је, испунио сваком љепотом и Христом, у наше име и за нас. Зато је он и наше име и презиме, и наша кућа и наш дом, и наш најближи и онај који нас најбоље разуме и онај који се неће плашити никакве силе овога света да стане на чело сваке наше битке и борбе за добро, истину, правду, лепоту и за слободу у Христу - поручио је патријарх српски.

Подсјетивши да је Свети Сава бринуо о српском роду на сваки начин, Његова светост указује да је све што је вриједно у српском народу као печат носи име Светог Саве.

Патријарх је истакао да је Свети Сава знао да човјеку није довољно да свој живот уреди само споља.

- Зато је Свети Сава и писао Номоканон, у којем даје правила која се тичу и државног уређења. Али, Номоканон говори и о духовном, црквеном уређењу, јер је чуо срцем и прихватио читавим својим бићем реч Христову да је све што имамо, све што јесмо и све што поседујемо дар је Божији - нагласио је патријарх Порфирије.