latinica  ћирилица
10/05/2022 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Идентификован припадник бивше ЈНА који је страдао у Хрватској 1991.

На Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду, уз присуство члана породице, обављена је идентификација посмртних остатака једног припадника бивше ЈНА српске националности, страдалог током оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ.
Медицински факултет у Београду (Фото: bg.ac.rs) -
Медицински факултет у Београду (Фото: bg.ac.rs)

Након што су паравојне формације Хрватске заузеле касарну "Божидар Аџија" у Бјеловару у септембру 1991. године овај је припадник бивше ЈНА био одведен на "Кишову фарму", гдје је мучен, стрељан, а затим и покопан на ђубришту фарме.

Посмртни остаци страдалог преузети су од хрватске стране 1997. године, као НН лица и сахрањени на гробљу Лешће у Београду.

Након ексхумације посмртних остатака НН лица са овог гробља, ради утврђивања идентитета од Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) добијен је позитиван ДНК извјештај.

Сахрана посмртних остатака страдалог лица биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.