latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:17 | Аутор: СРНА

Мајкић: Политичко Сарајево не жели да се чује истина о стању у БиХ

Чим је политичко Сарајево чуло да би се предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сутра могао обратити Савјету безбједности УН, у Сарајеву је настао лом и на све начине су настојали да то спријече и осујете напоре да се истина о стању у БиХ не чује директно од представника Републике Српске, изјавила је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Мајкићева је у изјави Срни указала да је приликом одлучивања ко може говорити пред Савјетом безбједности УН кључна позиција коју то лице обавља.

- Тако знамо да Тегелтија као предсједавајући Савјета министара има већу позицију од министра иностраних послова Бисере Турковић, односно, од амбасадора. У овом случају је требало да брзо нађу особу која би могла по хијерархији да буде изнад Тегелтије, дакле вишерангирана, а то су само чланови Предсједништва БиХ - рекла је Мајкићева.

Мајкићева је напоменула да је, након тога, СДА одлучила да се на брзину припреми предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић као највише рангирани упркос чињеници да за то нема сагласност осталих чланова Предсједништва БиХ.

- Међутим, то њима и тако ништа не значи. Они су на Устав БиХ одавно заборавили и не отварају га - каже она.

Мајкићева истиче да пошто нема одлуке Предсједништва БиХ није требао ићи ниједан члан Предсједништва БиХ.

- Али пошто они то не поштују, иде Џаферовић - додала је Мајкићева.

Она је појаснила да су у СДА рачунали да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик не би могао да оде због америчких санкција, те да би практично да није отишао он, ишао члан Предсједништва Жељко Комшић.

Мајкићева је указала да су околности које иду на руку у Савјету безбједности исте као и прошли пут.

- Знамо да Русија и Кина не признају Кристијана Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума. Иако Шмит вјерује да ће му бити омогућено обраћање, свједоци смо да је прошле, 2021. године, први пут од потписивања Дејтонског мировног споразума и формирања ОХР један високи представник се није могао обратити Савјету безбједности и представити свој полугодишњи извјештај - навела је она.

Мајкићева сматра да би се слична ситуација могла поновити и овом приликом.

- Знамо како ће поново реаговати Русија и Кина и знамо да је тај извјештај о којем ће се расправљати пред Савјетом безбједности већ добио неку форму у смислу умиривања оног што су очекивали да ће са собом носити - додала је она.

Мајкићева очекује да у ситуацији када је у Савјету безбједности УН важно да се продужи мандат ЕУФОР-а значи да треба смирити ситуацију, а не представљати је онаквом како то чини неизабрани високи представник.