latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:19 | Аутор: СРНА

Лавров: Давање руских средстава Украјини била би крађа

Пљенидба и давање руских средстава у иностранству Украјини, што је предложио високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ, имали би размјере крађе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Tanjug/RADE PRELIC) -
Сергеј Лавров (Фото: Tanjug/RADE PRELIC)

- Па, ово можете назвати крађом, коју они чак и не покушавају да сакрију - рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Алжиру.

Лавров је данас други пут покренуо тему руских резерви у другим земљама у посљедњих неколико дана. Шеф руске дипломатије је прошле седмице оптужио Запад за "крађу" 300 милијарди долара у покушају да се казни Русија због војне операције у Украјини, подсјећа "Спутњик".

Замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко нагласио је јуче да Борељова иницијатива о трансферу руске замрзнуте имовине Украјини представља "потпуно безакоње".

Борељ је за "Фајненшел тајмс" рекао да би блок требао да размотри кориштење руских девизних резерви, замрзнутих након што је Москва покренула специјалну војну операцију, за обнову Украјине након прекида непријатељстава.