latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:45 | Аутор: СРНА

Стевандић: Џаферовић и лоби око њега желе да окриве Србе

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је очигледно да се након украјинске кризе покушава направити римејк стереотипа из 1992. године да се Србима не смије дозволити да се чује њихов глас и да се истина не смије сазнати.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је навео да тренутно постоји блокада у институцијама, које би требале да чувају свјетски мир и безбједност, а које сада само чувају једнострана мишљења чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, Жељка Комшића и лобија око лидера СДА Бакира Изетбеговића.

- Ми из Републике Српске морамо да пронађемо канале да се наше мишљење чује даље, да га не саопштавамо само својој јавности, него морамо да отворимо канале по читавом свијету, канале комуникације који ће ову неспорну истину учинити доступном свим земљама и њиховим грађанима у свијету темељећи се на чувању Дејтонског споразума и залагању за мир и равноправност - поручио је Стевандић у изјави за Срну.

Реагујући на одлуку предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да оде у Њујорк и сутра се обрати Савјету безбједности УН и без сагласности Предсједништва БиХ, предсједник Уједињене Српске рекао је да то говори о ситуацији у БиХ.

Стевандић је оцијенио да је општепознато да Џаферовић, Изетбеговић и Комшић користе ову ситуацију да би у БиХ изазвали сукобе за које ће покушати да унапријед окриве Србе и тако реализују великобошњачке пројекте који би поништили вољу и гласове друга два народа, што је у потпуном антидејтонском стилу, јер БиХ постоји и одлучује само уз сагласност три народа и два ентитета.

- Ово је покушај доминације једног народа и нама у Републици Српској треба да буде јасно да за то, нажалост, постоје савезници у свијету и самим тим морамо и ми да покренемо своје активности међу другим чланицама Савјета безбједности - Русијом, Кином и свим другим земљама са којима морамо наћи комуникацијске канале да саопштимо мишљење Републике Српске, за које се, нажалост, не чује довољно у свијету - указао је Стевандић.