latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:49 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Цијене рада за запослене у јавним установама у здравству 159 KM

Цијена рада за запослене у области здравства у Републици Српској повећава се са 145 на 159,50 КМ, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.
Потписивање одлуке о цијени рада, Шеранић и Црнчевић - Фото: СРНА
Потписивање одлуке о цијени рада, Шеранић и ЦрнчевићФото: СРНА

Одлуку о утврђивању цијене рада потписали су данас у Бањалуци министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и предсједник републичког Синдиката здравства и социјалне заштите Никола Црнчевић.

Нови обрачун примјењиваће се за обрачун мајске плате.

Шеранић и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић потписали су са представницима Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби одлуку о томе да цијена рада запослених у јавној управи у Републици Српској износи 110 КМ.

Потписивањем ових одлука озваничен је претходно постигнут договор о повећању цијене рада и испуњене обавезе из закључка који је 28. априла донијела Влада Републике Српске, додаје се у саопштењу.

Из Министарства здравља и социјалне заштите подсјећају да је закључком наведено да је Влада Републике Српске сагласна да цијена рада за запослене у области образовања, културе, правосуђа, унутрашњих послова, управе и јавних служби буде 110 КМ, а да цијена рада за запослене у јавним установама у области здравства Републике Српске, буде 159,50 КМ.

Влада Републике Српске овластила је министра просвјете и културе, министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, министра правде, министра унутрашњих послова, министра управе и локалне самоуправе и министра здравља и социјалне заштите да, уколико буде усаглашена цијена рада са репрезентативним гранским синдикатима, потпишу одлуку која би се примјењивала на обрачун плата од 1. маја, али се не би односила на доспјела и неисплаћена примања.