latinica  ћирилица
10/05/2022 |  17:18 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Борећи се за светињу, боримо се за истину

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је данас црквенонародни дом у Храму Светог великомученика Георгија на Гукама код Пљеваља, гдје га је дочекало више хиљада вјерника.
Патријарх Порфирије освештао црквенонародни дом у Храму Светог Великомученика Георгија на Гукама - Фото: СРНА
Патријарх Порфирије освештао црквенонародни дом у Храму Светог Великомученика Георгија на ГукамаФото: СРНА

Патријарх је, обраћајући се окупљенима, захвалио за истински хришћански дочек и топле ријечи.

- Заиста су моја уста нема и срце недовољно велико да искаже осећања које имам гледајући у ваша насмејна благородна лица овде у Црној Гори, овде у Пљевљима, знајући чињеницу да смо сви обасјани љубављу Божијом, и то управо у ове дане када још осећамо благодат, лепоту и радост прослављања празника Васкрсења Христовог - рекао је патријах Порфирије.

Српски патријарх истакао да се у том празнику препознаје и слави и лично, појединачно васкрсавање, а и васкрсавање свих као заједнице из сваког пада.

- Васкрсавање је устајање из сваког греха у сваку врлину јер знамо да врлина није ништа друго него прослављање имена Божијег - рекао је српски патријарх.

Патријарх је поручио вјерницима да се, борећи се за светиње, боре за самог Христа и да се у тој борби боре и за оне који се боре против светиња.

- То је био ход ваш протеклих година, то је и оно што краси данас ваша лица...Борећи се за светињу, боримо се за истину и управо Свети Сава је посадио дубок корен светости, истине и правде, где год су његови православни потомци - истакао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је додао да смо позвани да чувамо светиње.

- Само онда када знамо ко смо, одакле смо, када знамо своје име и презиме, када знамо да смо православни, онда ће у том самоосећању и наше национално српско биће добити своју пуну меру и значење. Онда знамо да и за оне који су другачији и који се моле другом Богу има места у нашој души - нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је благословио окупљене.

Дочеку патријарха у Пљевљима присуствовали су и градоначелник Будве Марко Бато Царевић и један од лидера ДФ-а Андрија Мандић.