latinica  ћирилица
10/05/2022 |  19:06 ⇒ 11/05/2022 | 08:50 | Аутор: РТРС

Најављену дебату у СБ УН засјенила општа политичко-медијска мобилизација у Сарајеву (ВИДЕО)

Најављену дебату у Савјету безбједности Уједињених нација, о ситуацији у БиХ, засјенила је општа политичко-медијска мобилизација у Сарајеву. Намјера је да спријече обраћање предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, а тиме и став Републике Српске на сутрашњој сједници Савјета безбједности.
Савјет безбједност УН-а (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација) -
Савјет безбједност УН-а (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација)

Бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић добио је америчку визу и, према најавама, он ће говорити умјесто Тегелтије. Обраћање Кристијана Шмита је упитно. Влада Републике Српске већ је послала свој Извјештај, а ранија пракса је била да тај извјештај прочита руски амбасадор у Уједињеним нацијама.

На Ист риверу сутра у пријеподневним часовима по америчком времену, поново ће се чути опречна мишљења о БиХ. Русија и Кина јесенас су спријечиле обраћање Кристијана Шмита, па је само доставио Извјештај чланицама Савјета безбједности УН, а дијелове је прочитао амбасадор Свен Алкалај. Евентуално обраћање Шмита у тијелу које му је ускратило легитимитет, био би преседан од којег страхују многе земље.

- То је могуће технички да се изведе зато што предсједавајући Савјета безбједности може да наметне то питање и да се без гласање обрати господин Шмит. То би лоше прошло и изазвало би револт не само Русије већ и Кине - рекао је Обрад Кесић,  шеф Представништва Републике Српске у САД.

Тренутно Савјету безбједности предсједавају Американци, а ако је судити по изјави Дерека Шолета специјалног савјетника америчког државног секретара Ентонија Блинкена, учиниће све да се Шмит обрати. Ако се буду питали Кинези и Руси, а питају се као сталне чланице Савјета безбједности, Кристијан Шмит имаће право да ћути на сједници.

- Имамо човјека који је у ствари варалица, нема међународне пуномоћи, али путем медија, путем усаглашених ставова Запада, прави се да има званичан статус. Али нема га. Човјек који нема званичног статуса, представља се да је високи представник, али нема тај статус, онда можемо свашта да фалсфикујемо - каже Марија Захарова, портпаролка МИП-а Руске Федерације.

У позадини евентуалног Шмитовог обраћања је општа "туча" око тога, ко ће се од бх званичника обратити пред Савјетом безбједности. Након спознаје да се Зоран Тегелтија запутио у Њујорк и у страху да би у свом говору "разбио" стереотипе о Србима и Српској, америчка амбасада у рекордном року одобрила је визу Шефику Џаферовићу.

У Сарајеву рачунају да као члан Предсједништва има хијерахијску предност, као што би Тегелтија имао у односу на амбасадора Алкалаја. Суштински да му је омогућено, Тегелтија би се обратио у име Савјета министара, док ће Џаферовић говорити само у своје име.

- С обзиром на то да у Предсједништву БиХ немамо усаглашену платформу за наступање господина Џаферовића у СБ УН јасно је да Џаферовић као врсни правник да тиме руши Устав БиХ а тиме и саму БиХ - истакао је Ненад Нешић посланик ДНС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Бранислав Бореновић предсједник ПДП-а сматра да се није смјело дозволити да било ко излази са ставовима који су једнострани, који нису усаглашени и који су одраз само једног виђења стања у БиХ.

- То је погрешно, штетно и заиста угрожава цијелу земљу - рекао је он.

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација неће донијети нови поглед на БиХ, у црно-бијелој визури Запада сви проблеми потичу од Срба и Српске. То потврђују дијелови полугодишњег Шмитовог извјештаја, доспјели у јавност. Милораду Додику приговарају сецесионизам, а Драгана Човића оптужују за трећи ентитет.

Н- е очекујем нови приступ поготово што знамо да је главна тема контектс овог већег провлема а то је рат у Украјини - поручио је Кесић.

Од садржаја извјештаја Кристијана Шмита, како га год представио у Савјету безбједности Уједињених нација, зависе наредни кораци ЦИК-а.

Предсједник Комисије Суад Арнаутовић најавио је да ће Додику и Човићу забранити учешће на изборима, ако их Шмит оптужи за антиуставно и антидејтонско дјеловање.