latinica  ћирилица
10/05/2022 |  20:14 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Мамић тужио Хрватску

Тужбу Европском суду за људска права поднио је бивши извршни директор Фудбалског клуба "Динамо" из Загреба и бјегунац пред хрватским правосуђем Здравко Мамић који је у Хрватској правоснажно осуђен на 6,5 година затвора, због чега је у државни буџет вратио 52 милиона куна /око 6,898 милиона евра/, колико је, према пресуди, незаконито извукао из тог клуба.
Здравко Мамић (Фото:  EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Здравко Мамић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

"Телеграм" сазнаје да је тужба послата у Стразбур, од којег Мамић очекује да утврди да судски поступак који је против њега вођен на Жупанијском суду у Осијеку није био праведан.

Мамић је тужио Хрватску управо због повреде права на правично суђење, али и кршење пресумпције невиности, као и због незаконитог одузимања имовине од супруге.

У његово име, тужбу Европском суду за људска права поднијели су адвокати Лидија Хорват и Сандра Марковић.

Међу аргументима којима Мамић жели доказати неправедност суђења је чињеница да су судије које су водиле поступак против њега сада под истрагом због примања мита.

Недавно је Уставни суд Хрватске одбио Мамићеву тужбу, уз образложење да је сам корумпирао судије, па се стога не може жалити на њихову пристраност, будући да раније није ништа против њих предузео.