latinica  ћирилица
10/05/2022 |  20:23 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

У Бањалуци промовисана књига "Војска Републике Српске"

У сусрет обиљежавању 30 година од формирања Војске Српске - у Бањалуци је вечерас одржана промоција књиге "Војска Републике Српске", у издању Републичког центра за истраживање рата.
Промоција књиге "Војска Републике Српске" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Војска Републике Српске"Фото: РТРС

Књига "Војска Републике Српске" је својеврсна енциклопедија и свједок историјских догађаја у којој је приказано како је настала Војска Републике Српске и како је одбранила српски народ и слободу прије тридесет година.

- Књига је врло важно и значајно историјско дјело, које ће остати као једна врста енциклопедије будућим генерацијама, да се упознају са важним периодом настанка Републике Српске и и њене слободе - истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Књига представља и драгоцијен допринос нашем бољем познавању Српске, посебно тог ратног периода од 1992. до 1995. године, истиче професор историје, уједно и рецензент књиге, Горан Латиновић.

Међутим, тројица аутора бавили су се послијератном ВРС, све до 2005. године, када је она престала да постоји, али и послије 2005. године бавећи се српским пјешадијским Република Српска пуком којем баштини ВРС, нагласио је Латиновић.

Уз књигу "Војска Републике Српске" настају културе сјећања и памћења на све оне који су дали своје животе за Српску.

Слободан Жупљанин, рецензент, истиче да је у књизи велики број доказа и аргумената, који говоре о томе шта се заиста догађало у протеклом отаџбинском рату и како су српска војска и српски народ бранили и стварали Републику Српску.

- Оно што је написано, то се и десило. Оно што се десило, а не буде забиљежено сликом, тоном или писаном рјечју, то се веома брзо заборави. Тако да је ВРС заслужила да се о њој пише - рекао је замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Књига о Војсци Републике Српске намијењена је широј јавности, посебно студентима и ученицима.