latinica  ћирилица
10/05/2022 |  21:22 ⇒ 11/05/2022 | 09:00 | Аутор: РТРС

Родитељи приједорских ученика огорчени: Резултати инспекције до краја седмице (ФОТО/ВИДЕО)

Око стотину ученика приједорских основних школа разбољело се током боравка на екскурзији на Јахорини. Ученици, који су били смјештени у Хотел "Небојша", имају стомачне тегобе. У хотелу је су данас били инцпекција и стручњаци Института за здравље.
Основна школа "Петар Кочић" у Приједору - Фото: РТРС
Основна школа "Петар Кочић" у ПриједоруФото: РТРС

Родитељи дјеце су одржали вечерас састанак са надлежнима у Основној школи "Петар Кочић“ и представником организатора екскурзије, туристичке агенције "Компас".

Они су послије састанка и даље огорчени. Захтијевају да знају ко је одговоран за то што се разбољело 42 од 91 дјетета, које је боравило на Јахорини, посебно због тога јер су и ученици друге школе, "Бранко Ћопић“, који су на истом мјесту били прошле седмице, такође имали стомачне тегобе.

- Сви се оглушују, нико није био у контакту са учитељима. То је незамисливо, да ли је могуће да нема контакта између њих и школе. Остаје велика велика нејасноћа и зашто агенција није урадила ништа по том питању - истиче родитељ Александар Ступар.

- Треба тражити кривца прво у хотелу, па онда у агенцији. Не вјерујем да је школа кривац. Школа је само у ланцу тога свега - нагласио је родитељ Драган Батоз.

Ученици се вратили у Приједор (Фото: РТРС)

Директорка ОШ "Петар Кочић" Горана Босанчић и представник туристичке агенције "Компас“ нису вечерас хтјели дати изјаве. Босанчићева је раније рекла да није имала званичну информацију да су се прошле седмице на Јахорини разбољели ученици ОШ "Бранко Ћопић“.

У тој школи кажу да је 65 дјеце имало стомачне тегобе, и да је двоје било у болници. Дјеца су, каже, сада добро.

- У разговору са докторицом Душицом Кецман, која је била у пратњи, добила сам катогоричну потврду да је био у питању стомачни вирус, који се манифестује тако да тегобе трају 24 сата и да након тога нестају - каже директорица школе Сања Муњиза.

Докторка Кецман није хтјела пред камере. У телефонском разговору рекла нам је да сматра да је вирозу изазвала неадекватна храна и да није било потребно ситуацију пријављивати надлежним службама.

У Служби хитне помоћи у Палама кажу да су примили 18 дјеце, али не знају узрок болести. То, истичу, могу да утврде само двије надлежне лабораторије.

- Ово тегобе су уобичајене за прољеће. Могу бити и од воде јер смо имали обилне падавине. Бројна су нагађања, а вирус је било тешко детектовати. Можемо само на основу антитијела - истиче Предраг Благојевић из Службе хитне помоћи Дома здравља Пале.

На захтјев Министарства просвјете, у Хотелу "Небојша“ данас је обављен инспекцијски преглед у којем нису утврђене хигијенске неправилности. На терену су били и представници Института за јавно здравство.

- Брисеви са пет различитих површина су узети од стране запослених из Института за јавно здравство у вријеме док смо ми радили инспекцијски преглед. Резултати се очекују у четвртак или најкасније у петак - рекао је Миљан Бојовић, инспектор за храну Одјељења за инспекцијске послове града Источно Сарајево.

Представници Хотела "Небојша“ јавности ће се обратити након објављивања налаза инспекције. У телефонском разговору рекли су нам да су одгодили долазак групе, која је требало да дође данас и да неће примати екскурзије до објављивања налаза.