latinica  ћирилица
10/05/2022 |  21:45 ⇒ 11/05/2022 | 08:52 | Аутор: РТРС

Прва посјета патријарха Требињу: Дошао сам да утјешим, али сам утјешен вашом вјером (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије дошао је у прву посјету Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и граду Требињу. Поред епископа захумско херцеговачког Димитрија и свештенства Епархије, његову светост патријарха дочекали су и епископи других епархија и бројног свештенства, као и многобројни вјерни народ. У част патријарха Порфирија у храму Светог Преображења Господњег служена је доксологија и одржан концерт требињског хора "Св. Василије Острошки и Тврдошки“.
Патријарх Порфирије у Требињу - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у ТребињуФото: РТРС

Прва канонска посјета патријарха Порфирија Херцеговини уприличена је поводом “Дана Светог Василија Острошког“, који су у Требињу организовани поводом 350 година од упокојења светитеља. Благословивши многобројни вјерни народ, његова светост патријарх српски истакао је да је и сам нашао благослов и утјеху крочивши на тло Херцеговаине, земље дједовине Светог Саве и Светог Василија.

- Како крочих на ову херцеговачку земљу у град Требиње читавим својим бићем разумио сам шта то значи да је свијет створен да буде црква. Сви ми знамо да је црква тијело Христово, да је живи Господ глава цркве а сви ми који смо крштени удови смо тога тијела... и ево земље свете, ево Херцеговине, гдје дођојх са помишљу да утјешим, али бих утјешен - истакао је патријарх.

Добродошлицу његовој светости, свечаном бесједом, пожелио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, након служења доксологије патријарху у част.

Патријарх Порфирије у Требињу (Фото: РТРС)

- Добро дошли у ову епископију коју је основао наш отац Свети Сава. Херцеговина је била увијек мјесто сретања и сусрета, тамо гдје се сусрећу морска и планинска клима, снажни карактери. Управо зато што је поникао на сусрету сретања, овај народ је увијек и изнова радостан при сваком сусрету, а нарочито се радује посјети свога првојерарха који сједи у столици некадашњег херцеговачког принца и правитеља Растка Немањића - нагласио је епископ Димитрије.

Храм Св. Преображења Господњег био је испуњен многобројним вјерним народом, који се сабрао из читаве Херцеговине, али и из сусједних земаља, како би примио благослов од поглавара СПЦ.

Патријарх Порфирије у Требињу (Фото: РТРС)

У част патријарха Порфирија у порти храма Светог Преображења Господњег одржан је концерт православне духовне музике требињског црквеног хора “Св. Василије Острошки и Тврдошки“.

Сутра у Саборном храму у Требињу од 9.00 часова патријарх Порфирије служиће свету патријарашку литургију уз саслужење мноштва архијереја, свештвенства и монаштва.