latinica  ћирилица
10/05/2022 |  23:05 ⇒ 11/05/2022 | 08:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршен 15. Кустендорф; "Дрво живота" Петру Божовићу (ВИДЕО)

Филмски фестивал "Кустендорф" вечерас је завршен уручењем награде "Дрво живота" глумцу Петру Божовићу и проглашењем побједничких кратких филмова, међу којима је "Златно јаје" припало руском "Ведром небу" Игора Цоја и Андреја Замосковног.
Кустендорф - Фото: ТАНЈУГ
КустендорфФото: ТАНЈУГ

Оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица уручио је "награду за будуће филмове" "Дрво живота" Божовићу који је поздрављен дугачким стојећим овацијама у биоскопу "Проклета авлија" у Дрвенграду.

Глумац је рекао да је Дрвенград "различит од других мјеста на овом свијету и дружење ова два, три дана даје наду за умјетност".

Кустурица је подсјетио да се са Божовићем зна 42 године, да глумац никада није играо у његовим филмовима, али да се нада да хоће, и да је фестивал био најбоље мјесто да се поново сретну.

У конкуренцији 15 кратких филмова младих аутора "Сребрно јаје" је припало дјелу "Њемачки квалитет/Колеге" Јаниса Александера Кифера из Немачке, одсутног са фестивала, уз оцену да је успио да насмије говорећи о једној тешкој теми.

"Бронзано јаје" је заслужио швајцарски "Луди плес" Вање Виктора Кабира Тонголе за "ефикасно и упечатљиво испричану причу у само пет минута".

Посебан помен жирија заслужио је шпански "Вучицин тотем" одсутне Веронике Ечеги која је приказала "моћну причу зрелим филмским језиком".

Дански "Бескорисни оперски пјевачи" Пабла Серета де Ена заслужио је награду "Вилко Филач", за изузетни визуелни језик.