latinica  ћирилица
11/05/2022 |  07:03 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Савјет безбједности УН о стању у БиХ

Савјет безбједности данас ће на сједници у Њујорку разговарати о стању у БиХ. У опструкцију политичког Сарајева да спријечи обраћање предсједавајућег Савјета министра Зорана Тегелтије Савјету безбједности директно се сад укључила и Стална мисија БиХ при УН, али ће он, упркос свему, наћи начин да представи стварно стање и проблеме са којима се суочава БиХ.
Савјет безбједности УН - Фото: СРНА
Савјет безбједности УНФото: СРНА

Из Кабинета предсједавајућег Савјета министара потврђено је за Срну да је стални представник Мисије БиХ при УН Свен Алкалај одбио да, по званичном протоколу, упути ноту Савјету безбједности за обраћање предсједавјућег Тегелтије на сутрашњој сједници, али и за раније заказане састанке.

- Затражили смо од Сталне мисије БиХ при УН да, како то званични протокол налаже, потврди учешће предсједавајућег Тегелтије на сједници Савјета безбједности као и за 11. и 12. мај раније заказане састанке са предсједником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом, те амбасадорима сталних земаља чланица при УН - САД, Француске, Кине и Русије. Нажалост, Алкалај је одбио то да уради - потврђено је из Кабинета предсједавајућег.